IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските технологични лидери отново се опълчват на Тръмп

Причината сега е имигрантската политика, която разделя деца от семействата им на мексиканската граница

09:41 | 20.06.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протест срещу спорното решение на администрацията на Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу спорното решение на администрацията на Тръмп. Снимка: Ройтерс

Главните изпълнителни директори на редица водещи американски технологични концерни се изказаха ясно срещу „политиката на нулева толерантност“ на американското правителство, което разделя на мексиканската граница децата от родителите им, тъй като последните искали да влизат нелегално в САЩ.

Сред мениджърите, които изразяват ясно критиката си срещу хардлайнер стратегията на Доналд Тръмп в социалните медии, са главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, основателят на Facebook Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, Браян Чески, Джо Гебиа и Натан Блехарчик, съоснователите на Airbnb, както и главният изпълнителен директор на Box Арон Леви.

„Ако мога някак да помогна на децата на границата, бих го направил“, написа в туит Мъск.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг също разкритикува във вторник администрацията на Тръмп заради политиката за разделяне на децата на мигранти от техните родители на границата между САЩ и Мексико.

„Организации като Texas Civil Rights Project и RAICES вършат чудесна работа, помагайки на семействата на американската граница да получат правни съвети и преводачески услуги, както и да документират какво се случва на място, за да се уверят, че тези истории са споделени. Аз дарих средства и ви насърчавам да сторите същото. Трябва да спрем тази политика точно сега", пише той в публикация във Facebook, призовавайки за дарения към Texas Civil Rights Project.

Департаментът по здравеопазване и човешки услуги се грижи в момента за 11 785 граждани, съобщи NBC News в понеделник, цитирайки служител на ведомството. Броят на децата мигранти, задържани от властите, се е покачил в резултат на политиката на администрацията за "нулева толерантност" към незаконното преминаване на границата. Президентът Доналд Тръмп междувременно публично защити спорната политика.

„Винаги трябва да арестуваме хората, които незаконно идват в нашата страна. От 12 000 деца 10 000 се изпращат от родителите си на много опасно пътуване, а само 2000 са с родителите си, много от които са се опитали да влязат в нашата страна незаконно многократно“, пише той в Twitter.

След постинга на Зукърбърг бяха събрани над 6 000 долара през първите 20 минути в подкрепа на каузата. По-рано той и главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг дариха средства на кампания за набиране на пари за базираната в Тексас RAICES, която предоставя правни услуги, свързани с имиграцията. Тази оригинална кампания, стартирана от бившите служители на Facebook Шарлот и Дейв Уимър, набра близо 5 милиона долара за около четири дни.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук също разкритикува администрацията на Тръмп във вторник заради нейната "сърцераздирателна" и "нечовешка" политика за отделяне на децата мигранти от родителите им на мексиканската граница.

“Сърцераздирателно е да се гледат тези кадри и да се чуват писъците на децата", каза Кук пред вестник The Irish Times по време на свое посещение в Ирландия. "Децата са най-уязвимите членове на всяко общество. Мисля, че това, което се случва, е нехуманно, трябва да спре".

Говорейки в Дъблин във вторник, Кук критикува политиката и каза, че Apple ще бъде "конструктивен глас" в тази ситуация.

“Аз лично съм голям оптимист за начина, по който мога да участвам като добър гражданин, да се опитаме да защитим другата гледна точка, а не просто да седим отстрани и да викаме или да се оплакваме", каза Кук пред The Irish Times.

Коментарите на Кук последваха изявление от технологичния гигант Microsoft, който коментира мигранската политика в понеделник. В изявлението си Microsoft заяви, че е "ужасена" от насилственото отделяне на деца от техните семейства.

"Настояваме администрацията да промени политиката си, а Конгресът да приеме законодателство, гарантиращо, че децата вече няма да се отделят от семействата си", се казва в изявлението на компанията.

Главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс публикува във вторник изявление, като заяви, че тази политика е "в разрез с американските ценности" и призова администрацията да сложи край на това. Изявлението е от името на Business Roundtable, група от главни изпълнителни директори на големите американски корпорации, които популяризират публичните политики в полза на бизнеса.

Няколко други ръководители също изразиха опасенията си от имиграционната политика на Белия дом в социалните медии.

Така например главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай призова правителството да намери "по-добър, по-хуманен начин" за справяне с темата за имиграцията в свой туит във вторник.

Пичай е откровен критик на политиката на президента Тръмп по отношение на имиграцията, като се започне от забраната за влизане в страната на граждани от редица страни, съдбата на Мечтателите, до визовата система, която американските компании използват за наемане на чужденци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
Venislav
преди 5 години
Ами да пускат тогава и затворниците. Затвора разделя родители от деца, това не е хуманно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Баси и лицемерието.Педеерастия = пеедофилия пък взеха да изкарват Тръмп виновен за разделянето децата от семействата им.А децата отнети от родителите им и дадени за отглеждане в чужди семейства заради политиката на демократическата партия и други хомосексуални лобита как са? Някой дали следи да са обгрижени достатъчно или и това вече е тема табу, която повдигат само расистите? Сигурно щото няма начин дете дадено законно на гей двойки да не е максимално ощастливено всеки ден. Точно според новите геьовски философии за детска сексуалност и детски права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
А те геьовете не разделят ли деца от семействата им по всякакъв повод, даже и без повод? Достатъчен се оказва дори и лъжлив сигнал. За да ги дават после за отглеждане в хомосексуални семейства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
*** е собствено име не собствениците ви!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Точно *** Кук да се изказва срещу нехуманно отношение към деца си е крадеца да вика дръжте крадеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
То така се прави интеграция. Иначе ще напълни гетата с мексиканци, и какво ще правят черните тогава? Мексикански рап сигурно.Най ме впечатлиха изказванията на мексиканския президент срещу стената и защо Тръмп забранявал на неговите съграждани да напускат нелегално Мексико. Излиза, че всеки трябва да има право да напуска дадена държава нелегално и да се заселва нелегално в друга :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
П.Ф.Изеров
преди 5 години
Сърцераздирателно е да се гледат тези кадри и да се чуват писъците на децата", каза Кук пред вестник The Irish Times по време на свое посещение в Ирландия. "Децата са най-уязвимите членове на всяко общество. Мисля, че това, което се случва, е нехуманно, трябва да спре".Да, сигурно.Такива родители, подложили децата си на смъртен риск от голямата разходка до границата на САЩ, трябва да подлежат на съдебно преследване. Както е в България, например, или пък още повече в Белгия.А границите са за това да спират неконтролирано нахлуване на нежелателни елементи. Границата е един от основните признаци на държавност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още