IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 грешки, които никога не трябва да допускате в LinkedIn

Специализираната социална мрежа помага особено много за намиране на по-високоплатена работа

15:02 | 08.03.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
8 грешки, които никога не трябва да допускате в LinkedIn

Какво правите с профила си в LinkedIn? Проверявате го само от време на време, когато получите покана за връзка? Свързали ли сте го с профила си в Twitter?

Колкото и да е неудобно да слеем профилите си във Facebook, Twitter, Tumblr и Instagram, LinkedIn има специално предназначение: той създава мрежа от професионални контакти, пише Forbes.

Има разлика между професионалните и лични контакти, твърди експертът по кариерно развитие в LinkedIn Никол Уилямс. "Постоянно виждам едни и същи грешки!" споделя тя. Но в LinkedIn тези грешки могат да навредят на кариерата.

Всъщност данни показват, че LinkedIn помага особено много за намиране на по-високоплатена работа - "неформалното търсене на служители" е сред любимите методи на мениджърите на човешки ресурси, които търсят кандидати за този вид позиции.

Така че независимо дали си търсите нова работа, искате максимално да оползотворите сегашната си позиция или пък просто се информирате за професионалните възможности на пазара в момента, никога не допускайте следните осем грешки в LinkedIn:

Без снимка

Според Уилямс това е една от най-големите грешки. "Вероятността някой да разгледа профила Ви, ако имате снимка, е седем пъти по-голяма. Също като къщите за продажба, предположението е, че ако няма снимка, нещо не е наред", споделя тя. Освен това без снимка е много по-трудно за специалистите по човешки ресурси да запомнят кой кой е, когато имат работа с няколко кандидати.

Неподходяща снимка

"Без кучета, съпрузи и бебета", категорична е Уилямс, като допълва, че целта на снимката е да Ви покаже в най-добра светлина като професионалист, а не в личен план. Друга грешка е свързана погрешното представяне на външния вид. "Често по-възрастни хора, притеснени от възрастова дискриминация, качват свои снимки от времето, когато са били на 30-ина години, но интервюиращите ги служители не очакват те да изглеждат толкова различно. И вместо да слушат отговорите им, те си мислят, че лъжете", разказва Уилямс.

Пропуснат статут

Статутът в LinkedIn е мястото, където можете да споделите професионалните си постижения и напредък. "Можете да публикувате информация за колега, който е получил повишение, или пък да споделите страхотна статия, която сте написали", посочва Уилямс. "Сменяйте статута си през няколко дни, за да е актуален - това показва, че сте активни и ангажирани - никой няма да разбере какво сте направили, ако не го споделите", допълва тя.

Използването на поканите за връзки по подразбиране

"Не използвайте стандартните  покани за връзки! Хората си мислят, че LinkedIn е като Twitter, където количеството е по-важно от качеството, но в LinkedIn целта е да се градят ценни професионални контакти с цел възможност за развитие на кариерата", обяснява Уилямс.

Дори и ако искате да се свържете с човек, когото никога не сте срещали, правилната стъпка е преди това да проучите този човек и да изпратите специална покана към него. "Изпратете лично съобщение, за да разбере получателят, че искате да се свържете точно с него, например: "Прочетох тази Ваша статия... Аз също развивам кариера в тази област и бих искал да се свържа с Вас", казва Уилямс.

Пренебрегване на настройките за поверителност

Много хора не осъзнават, че LinkedIn има настройки за поверителност и има добра причина за това. "Когато търсите нова работа и сте активно ангажирани със сегашната си работа е важно да сте дискретни", обяснява Уилямс. "Един от издайническите сигнали за работодателите, че планирате да напуснете, е ако си промените профила, свържете се с компании, търсещи служители или пък към профила Ви има внезапен наплив на нови хора. Можете да промените настройките си, така че шефът Ви да не види, че търсите възможности за промяна на позицията".

Пропускане на обобщената информация

В миналото в автобиографиите бе прието хората да включват кратко описание на "целите си". Това вече не е модерно... но не и в LinkedIn. "Тъй като пишете онлайн, всъщност имате повече място, отколкото в традиционните хартиени автобиографии. Мислете за тази обобщена информация като за начин да се продадете - това е възможност да изразите своя глас и индивидуалност", обяснява Уилямс.

Тъй като за една и съща работа има толкова много кандидати със сходно образование и квалификации, попълването на полето с обобщена информация може да Ви даде предимство пред кандидат-работодателите. Уилямс препоръчва тази информация да бъде попълвана в първо лице, за да има енергия и индивидуалност.

Елиминиране на предишни работи или доброволни дейности

Дори и да сте сменили полето си на професионална изява, последната Ви работа не е единствената важна позиция, която сте заемали. "За разлика от автобиографията, където се опитвате да насочите една страница от нея към определена позиция, тук трябва да опишете цялата си професионална кариера," казва Уилямс. "Не знаете какви критерии търсят хората, така че е важно профилът Ви да е възможно най-силен," съветва тя.

Спотайване

Много хора си мислят, че само да имаш профил е достатъчно, но вероятността работодателите просто да попаднат на профила Ви, да бъдат смаяни от това колко сте умен и веднага да Ви предложат работа, е много малка. Трябва да работите за тази цел. "Винаги препоръчвам хората да се присъединяват към професионални групи или дори в групи по лични интереси. Това е полезно!" казва Уилямс.

Потребителите на LinkedIn могат да следват и компании и да наблюдават какво се случва - когато видите, че някой напуска дадена фирма, за която искате да работите, това е идеална възможност да се свържете с техния отдел за човешки ресурси, съветва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
rali88
преди 10 години
V UK tova e nai-lesniat nachin da te naemat,taka che ne podceniavaite LinkedIn. Mnogo firmi praviat headhunting imenno chrez socialnite mreji.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
rali88
преди 10 години
V UK tova e nai-lesniat nachin da te naemat,taka che ne podceniavaite LinkedIn. Mnogo firmi praviat headhunting imenno chrez socialnite mreji.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
За да си спестиш тези 8 грешки,е достатъчно да не допускаш само една преди това, да си правиш профил при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
stoiloff
преди 11 години
Е честно ако знаете кви некадърници се подвизават в Линкедлина! Не е истина с камъни да ги убиете им е малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още