IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли президентските избори в САЩ да бъдат пощадени от чужда намеса?

Среща между представители на властите и водещите корпорации подчертава трудностите в тези усилия

09:57 | 15.09.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В последната седмица американски правителствени служители по сигурността са пътували до Силициевата долина, за да създадат дълбоки и здрави връзки с големите технологични компании. Целта е да се защитят идващите президентски избори през 2020 г. от чужди намеси и влияния. Това обаче не минава изцяло според плановете, пише сайтът на Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на Wall Street Journal.

Срещата, която се провежда близо 14 месеца преди деня на изборите, илюстрира как технологичните компании се подготвят за вота през 2020 г., след като руски оперативни лица използваха Facebook, Twitter, YouTube и други платформи, за да разпространят дезинформация през 2016 г. От предходните избори до днес много технологични играчи станаха обект на остри критики. Някои твърдят, че могат да се справят по-добре и направиха промени на вътрешно ниво, за да намалят дезинформацията и чуждестранната намеса.

През май 2018 г. например много от същите тези технологични компании се срещнаха в централата на Facebook, за да обсъдят начините, по които могат да си сътрудничат преди междинните избори тази година.

На срещата в централата на Facebook Шелби Пиърсън – избрана да ръководи групата от разузнавачи за борба с изборните измами, е отправила ясно и категорично послание към събралите се мениджъри на технологични платформи – „Искаме да получаваме повече данни за вашите потребители“.

Това настояване на правителствения служител е хванало останалите участници в срещата неподготвени и е възникнало известно напрежение, твърдят запознати. После друг правителствен служител е пояснил, че става въпрос за данни, които законът разрешава да бъдат предавани на правоохранителните органи.

Представител на Twitter е посочил в отговор на това, че всъщност администрацията на Тръмп не може да предостави достатъчно информация на технологичните фирми, касаеща заплахите за изборите, а не обратното.

Публично участниците от технологичния сектор - Facebook, Alphabet (Google и YouTube), Twitter и Microsoft, са заявили, че срещата е била конструктивна. Според запознати освен несъгласието по отношение на обема информация между компаниите и правителствените служители, друг необичаен момент от срещата е бил да се видят противоречията между отделни разузнавателни агенции, изразени открито.

В изявление старши представител на разузнаването на САЩ е заявил, че среща с Шелби Пиърсън се оценява позитивно от всички участници в нея.

Усилията на технологичните платформи и правоохранителните органи в САЩ да намалят и прекъснат чуждото влияние в изборния процес датират от последните президентски избори. До момента предприетите стъпки се изразяват основно в блокиране и премахване на подозрителни профили, групи и постинги. Напредъкът обаче се оценява като скромен.

Какво е желанието на технологичните гиганти вижте в продължението на анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 37 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
Банановите републики никой не ги щади от външна намеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Подобни статийки и свързаните с тях действия показват само - че демократическата *** отсега е в паника - защото знаят, че пак ще бъдат бити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Хайде пак същите глупости !!! Да напомня на някои чугунени кратуни, че след много месеци разследване, специалният прокурор обяви, че руска намеса в изборите НЯМА. Дезинформационната война се водеше не в полза на, а СРЕЩУ Тръмп - от медиите, подвластни на животното обонго и полуживият вампир клинтънова - и на техните покровители. Изкараха човека какъв ли не, само за канибалство забравиха да го обвинят, но той пак им духна под куйруците - и пак ще го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още