IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трендът при търсенето на офис площи в Азия загатва за кардинална промяна в бизнеса

73% от основните пазари на азиатско-тихоокеанския регион са регистрирали спад в лизинговата активност през четирите седмици до 14 април, сочи проучване

22:30 | 21.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавирус вероятно ще доведе до свръхпредлагане на офис пространство в Азия, тъй като компаниите вече мислят по два пъти преди да се ангажират с нови лизингови договори, съобщава Nikkei Asia Review.

Според базираната в Лондон имотна консултантска компания Knight Frank 73% от основните пазари на азиатско-тихоокеанския регион са регистрирали спад в лизинговата активност през четирите седмици до 14 април, включително Шанхай, Пекин, Тайпе, Сеул, Бангкок, Куала Лумпур, Сингапур и Джакарта. 

Хонг Конг, Гуанджоу, Шънджън и Манила са единствените четири пазара, регистрирали стабилна лизингова дейност, посочват от Knight Frank в доклад, който посочва множество международни компании, които отлагат сделките.

„Необходимостта от запазване на паричните средства и намаляване на капиталовите разходи неизбежно натиска спирачка относно решенията за корпоративните недвижими имоти“, споделя Тим Армстронг, член от екипа на Knight Frank за азиатско-тихоокеанския регион.

За наемателите ще има възходящ тренд, отбелязват от агенцията, като наемодателите в континентален Китай, Хонконг и Сингапур вече понижават търсените цени за наем.

Като цяло 70% от пазарите за офиси в региона вече действат в полза на наемателите, тъй като лизинговата дейност значително се забави заради строгите мерки за социално дистанциране, които принудиха повечето офис работници в Азия да останат по домовете си.

В проучване, обхващащо 150 компании в Китай, Япония, Малайзия, Филипините, Индонезия, Сингапур и Тайланд, и извършено от Knight Frank, става ясно, че 28% от анкетираните са очаквали да намалят количеството на заетите офис площи, в сравнение с 5-те процента, които прогнозират увеличение, като останалите не очакват никакви промени.

Дори когато страни като Китай и Южна Корея облекчават мерките за блокиране, насочени към забавяне на заразата въпреки опасения относно втората вълна на пандемията, оптимизмът се засилва, сигнализирайки, че икономиките скоро могат да се върнат към нормалното си състояние.

азия азия

Компанията за услуги за недвижими имоти Cushman & Wakefield заяви, че делът на свободните първокласни офис площи в Шанхай е достигнал нов рекорд от 21% през първото тримесечие на тази година.

За Сингапур Cushman & Wakefield посочва, че търсенето на лизинг значително е отслабнало, тъй като пазарните настроения са се понижили заради избухването на COVID-19, като фирмите са спрели плановете за разширяване и изчакват по-подходящо време.

Броят на наемателите на първокласни офис площи в Сингапур се е понижил с 0,5% през първото тримесечие, като основни бизнес райони като Marina Bay и Raffles Place понесоха основните щети.

В своята анкета, обхващаща повече от 250 офис наемодатели в азиатско-тихоокеанския регион, компанията за услуги за недвижими имоти CBRE отчита двама от трима респонденти, които заявяват, че са забавили решенията за отдаване под наем на физически помещения заради пандемията.

Сумир Бхатия, президент на Lenovo Data Center Group за азиатско-тихоокеанския регион, сподели пред Nikkei, че промените на пазара отразяват факта, че работата от вкъщи се е превърнала в необходимост за бизнес операциите, принуждавайки фирмите да въвеждат политики за справяне с децентрализацията на техните дейности.

„Намираме се в началото на едно ново „интелигентно нормално“ положение, което ще повлияе на бизнеса отвъд 2020 г. и, в крайна сметка, ще промени отношенията между компаниите и традиционните офис площи“, споделя Бхатия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още