IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София подобрява класирането си в доклад за регионалното развитие

Политическите събития са основен източник на опасения за развитието на регионите начело с Brexit, политиката на управляващите в Полша и Турция и идващите избори

13:21 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Илюстрация: LaSalle</em></p>

Илюстрация: LaSalle

София подобрява класирането си в годишния доклад на консултантската компания La Salle за регионалното развитие в Европа. Столицата на България е поставена на 77-мо място в групата на средноразвитите региони. През 2015 г. София беше паднала до 89-то място заради влошените перспективи пред икономическия растеж на страната.

Лидер в тазгодишната класация е Париж, който измества Лондон от първото място заради Brexit. В топ 10 попадат още Стокхолм, Мюнхен, Люксембург, Истанбул, Дъблин, Мадрид, Щутгарт и Осло.

Първата 15-ца се допълва от Копенхаген, Цюрих, Лион, Брюксел и Барселона.

Германските градове изпреварват значително средните за Европа темпове на развитие, което демонстрира и силата на Германия като атрактивна инвестиционна дестинация

От съседните ни държави по-добро представяне постигат само регионите на Истанбул и Букурещ. Атина е поставена в групата на регионите със слабо развитие, където попадат още Южна Италия, голяма част от Централна и Източна Европа, Испания и Португалия и други.

В дъното на класацията са Санкт Петербург, Москва, Солун и Загреб.

Резултатите на регионите от тази година се обуславят от политиката, посочва се в доклада на компанията. Някои политически решения доведоха до влошаване на икономическите перспективи пред някои европейски държави. В други случаи успешни политики теглят напред цели градове и региони, пише в документа.

Най-голям срив в класацията отчитат регионите във Великобритания и Полша. На Острова перспективите се влошават заради вота за Brexit и очакването правителството на Тереза Мей скоро да активира текстовете от Договора за Европейския съюз (ЕС) и да постави началото на преговорите за излизане от Общността.

Така Лондон пада на второ място в класацията, Манчестър – до 57-мо, Бирмингам – до 62-ро, Ливърпул – до 85-то, Кардиф – до 84-то, Лийдс – до 70-то, а Нюкасъл – до 89-то.

В Полша пък консервативната, националистическа партия успя да състави правителство и за няколко месеца управление прие серия от противоречиви закони. Така управляващите в страната поставиха под контрол съдебната власт и медиите.

Така регионът на Познан пада до 58-мо място в класацията за развитие на регионите, Гданск е на 75-то място, а Катовице – на 65-то.

Влошаване се отчита и в Турция заради политическите събития от лятото. Висока е и политическата несигурност пред Испания и Италия, която обаче все още няма значимо въздействие върху развитието на регионите.

През следващата година предстоят избори в Холандия, Франция и Германия, припомня компанията. Във Франция се очакват силни резултати на националистическия „Национален фронт“ на Марин льо Пен – основен конкурент на двете водещи политически партии в страната.

Фрагментацията на политическия спектър се очертава като един от най-бързо растящите рискове за Европа, който има потенциал да промени перспективите пред растежа за много кратко време, предупреждават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още