IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на луксозни жилища в София набира скорост

Средните наемни и продажни цени ще се запазят, прогнозира консултантска компания

12:22 | 15.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През първата половина на 2019 г. се регистрира ръст от 11% в предлагането на луксозни жилища. Към края на юни броят на жилищните единици достига 9 860. Това показват данни на Colliers International за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София през първото полугодие.

Проектите в активно строителство също продължават да се увеличават. Към края на юни те добавят 4,360 жилищни единици, което представлява 4% ръст спрямо предходния период. При новите жилища се наблюдава тенденция към увеличение на размерите на общите помещения (хол и трапезария). Например все по-често апартамент с една спалня е с квадратура над 70 кв.м., а с две спални - повече от 120 кв.м. Поради недостига в предлагането 60% от общия обем имоти във високия сегмент са продадени още на етап „в строеж“.

Незначителен спад от 1% се наблюдава при свободните жилищни единици – те съставляват 6% от общия обем.

Промяна в профила на купувачите не се регистрира, но има изменение в тяхното поведение. Наблюдава се удължаване на периода за сключване на сделка поради по-голяма задълбоченост и внимателна преценка при вземане на решения за покупка. Купувачите са с нараснала взискателност към качеството на средата около имота и поддръжката на общите пространства. Анализът на запитванията към Colliers през първите шест месеца на 2019 г. спрямо второто полугодие на 2018 г. показва запазване на стабилния интерес към покупка на апартаменти с две спални и къщи.

Средните продажни и наемни цени на жилищата остават стабилни през първите шест месеца на 2019 г., отчита компанията. За апартаменти те варират между 145 хил. - 250 хил. евро в зависимост от броя на спалните, а за къщи цените са в диапазона 420 хил. - 450 хил. евро. Наемите на апартаменти в средно висок и висок сегмент започват от 950 евро и  достигат до 1600 евро, а за къщи - 2000 евро.

Прогнозата на Colliers е за стабилен пазар на жилищни имоти във високия сегмент до края на 2019 г. Средните наемни и продажни цени също ще се запазят на настоящите си нива.

Очаква се активното строителство на офис сгради около Бизнес Парк София, кв. “Хладилника“, зоните около 4-ти км и 7-11-ти км на бул. “Цариградско шосе” да окаже благоприятно влияние върху жилищния сегмент в средно висок и висок клас. В средносрочен план той ще се разраства  в съответните зони. Заедно с тези процеси ще се наблюдава и изграждане и подобряване на социалната инфраструктура там.

Стабилното увеличение в обема на модерните офис площи през последните близо десет години продължава да бъде недостатъчно, за да отговори на търсенето, отчита проучването на Colliers на пазара  на офис площи в София през първото полугодие на 2019 г. За шестте месеца предлагането в столицата отбелязва ръст от 4% и достига обща квадратура 2 202 000 кв.м.

Завършените нови проекти добавят 91 000 кв.м. към наличните офис площи, от които с основен дял са Garitage park фаза 1, GoldLine, Space Tower, Office A, Tower B, Adora. Въпреки появата им на пазара, усвояването на голяма част от  тях още на етап „в строеж“ доведе до незначителен ръст в нивата на свободните офиси.

През първите шест месеца на годината се запазва високата активност на търсене на офиси. Нетните усвоени площи при офиси клас А, B и C възлизат на около 79 700 кв.м., което се дължи на големия брой проекти, получили разрешение за ползване.

Брутно наетите площи, т.е. всички транзакции на пазара, за първото полугодие на 2019 г. са 66 400 кв.м. От тях 31% се дължат на релокации, 25% - на експанзия на вече присъстващи на българския пазар фирми, и 20% - на наемане на имот на етап в строеж. Основните сектори, които движат  търсенето, са ИТ и аутсорсинг (45%), професионални услуги (16%) и фармация (8%).

Средните офертни наемни нива остават без промяна, а именно за офиси клас А те са 15 евро на кв.м. - идеален център, 14 евро на кв.м. - за широк център, и 13 евро на кв.м. - за периферни зони.

При запазване на настоящите бързи темпове на усвояване дефицитът на офиси клас А в столицата ще става все по-отчетлив през втората половина на годината. До завършването на новите проекти, планирано за 2020-2021 г., компаниите все по-често ще бъдат принудени да намират временни краткосрочни решения на текущите си нужди от офис пространство, прогнозира Colliers. 

Компаниите от аутсорсинг индустрията ще останат с най-висока активност на пазара на офиси, прогнозира още компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още