IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 170% ръст на сделките за покупки на къщи във Варна и региона

Расте интересът към изграждане на еднофамилни къщи, стана ясно по време на първата от поредицата бизнес закуски на Imoti.net

12:34 | 22.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;istock</em></p>

Снимка: istock

През първата половина на 2021 г. се наблюдава значителен ръст на продажбата и цените на имотите във Варна и региона, като нараства интересът към изграждане на еднофамилни къщи. Около това мнение се обединиха представители на имотния сектор по време на първата от серията бизнес закуски, организирани от водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, която се проведе в хотел „Графит“ в морската столица. Модератор на срещата бе Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net

По време на работната среща Мартин Кателиев, основател на агенция „Матекс имоти", представи интересен анализ за първото шестмесечие на тази година. По негови данни се наблюдава ръст на сделките с имоти с около 60-70%, като броят на ипотеките се увеличава с повече от 25%, а средният кредит за ипотека е между 125 – 130 хил. лв. Наблюдава се засилен интерес от страна на клиентите към луксозни жилища с 2 и 3 спални, както и имоти ново строителство на проект. В тази връзка главният архитект на Варна Виктор Бузев обърна внимание на брокерите, че когато предлагат имоти на проект, трябва внимателно да проучват дали има издадено разрешително за строеж, за да не се озоват в непредвидена ситуация. 

Мартин Кателиев посочи още, че цените на имотите в началото на тази година също отбелязват ръст с между  7 – 9 %. Експертите от имотния бранш очакват през втората половина на 2021г. той да се удвои и да се увеличи до 16-17%. Любопитни са данните за възрастта на купувачите – това са предимно млади хора до 35 години.

Във Варна се търсят къщи и вили, които се намират на разстояние 25-30 км от града, посочиха представителите на имотния сектор по време на първата бизнес закуска на Imoti.net, на която присъстваха близо 70 посетители. Експертите посочиха още, че руските граждани не са се изтеглили напълно от пазара на имоти във Варна. Съществува тенденция някои от тях да продават ваканционните си имоти, но интересът към градските имоти за целогодишно живеене продължава да е висок. Освен това са се появили рускоговорящи клиенти от Канада и Израел. 

Борис Точевски от Национална асоциация на строителните предприемачи ( НАСП) очерта основните тенденции при новото строителство. Той посочи, че се проектират по-големи жилища, като към тях се добавят нови технологии, сред които автоматично пречистване на въздуха, филтриращи системи за питейна вода, шумоизолация между апартаментите и на пода, слънчеви колектори за осветление на общите части и др. Архитектите обръщат все по-голямо внимание и на изграждането на инфраструктурата около самите сгради. В тази връзка се проектират по-големи затворени комплекси, които разполагат с повече зелени площи. 

Гл. арх. Виктор Бузев допълни, че има голям интерес към изграждане на еднофамилни къщи и към момента се реализират два проекта, всеки от които предвижда изграждането на по 70-80 фамилни къщи. Също така се забелязва по-усилено развитие на южните райони на морската столица, които предлагат възможност за повече зелени площи около жилищата. 

Даниела Иванованачалник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка, представи изключително интересна статистика за развитието на имотния сектор в морската столица. Само от началото на 2021 година до сега при покупката на къщи се наблюдава ръст от 167%, като преобладават клиенти, родени в периода 1981 - 1996 г. Експертът допълни, че  82% от кредитополучателите са семейства. 

Серията бизнес закуски се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното  и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2021г. се провеждат за шеста поредна година и ще отличат най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2020 година.

Това е единственият национален форум, който присъжда престижните награди за постиженията и коректността на компаниите и експертите в недвижимите имоти. Официалната церемония за награждаване на победителите от конкурса ще се проведе на 8 юли, в Sofia Event Center, София.

Генерален партньор на бизнес закуските е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи. 

Медийни партньори са Investor.bgDnes.bgManager.bgГрадът Медия Груп и вестник „Строител“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Гледам в интервютата им нищо не се споменава за цени.Факти:Мои близки преди 4-5 месеца си купиха хол(с кухня) + 2 спални = 110К лв. до рибната борса.А точно преди седмица пак приятелчетч капарираха гарсониера кухня + голям хол за 60К лв. на Погребите, точно зад ЛукОйл.Чакам следващата сделка за колко ще е, може и да е моя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Нов ден, нова пропаганда как трябва да се хвърлим на имотите.Били се вдигнали с 7-9% и щели да се вдигат с още толкова до края на годината. А това, че масово имотите стоят по сайтовете от година, някои дори от 2. Хем няма интерес, хем цените се вдигат.Такова шумно ПУК! ще има след някой друг месец. Само почакайте да започнат да вдигат лихвите есента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още