IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в София предлага най-висока доходност в рамките на ЕС

Столичният бул. "Витоша" е една от двете водещи търговски улици, където се отчита ръст на наемите през второто тримесечие, според глобален консултант

09:20 | 17.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите на офиси в централните зони на София се задържат стабилни през второто тримесечие на годината спрямо първото на ниво от 15 евро/кв.м. На годишна база, обаче, това представлява увеличение от малко над 7 на сто.

Това показват данни на консултантската компания Cushman&Wakefield, предоставени от българския й партньор Forton.

Доходността от офисите в центъра на София достига 7,5% за периода април-юни, което представлява спад с 25 базисни пункта в сравнение с предходния тримесечен период, както и на годишна база. Перспективата е доходността да остане стабилна, посочва още компанията.

Що се отнася до наемните нива на водещата търговска улица в София – бул. „Витоша“, през второто тримесечие те се увеличават с 3,8% спрямо първото и с 8% на годишна база до 54 евро/кв.м. Доходността се понижава с 25 базисни пункта за тримесечието и със 75 на годишна база до 7,5% с перспектива да остане стабилна.

София е и един от двата наблюдавани пазара с ръст на наемите в този сегмент от пазара. Другият е Виена, където е отчетено повишение от 1,3% за годината до края на юни.

Наемите на първокласни логистични площи в София се понижават с 2,6% за тримесечието и с 5% на годишна база до 3,8% при доходност 8,5%, която остава стабилна.

Данните показват, че българският пазар на първокласни офиси е лидер по доходност в рамките на ЕС. По-високи стойности са отчетени само в Москва и Истанбул – съответно 9,25% и 7,75%.

В сегмента на търговските площи пазарът ни се конкурира по доходност с Братислава и Букурещ в рамките на ЕС. Москва отново е лидер с 11,5%.

Подобна е тенденцията и при индустриалните имоти.

Пазарът на бизнес имоти в Европа

Европейският логистичен сектор продължава да се развива успешно със силен растеж на наемите на фона на засиленото търсене на инвеститорите,се посочва в доклада. Това намалява доходността с 2 базисни пункта на фона на стабилната доходност от първокласните офиси и търговски площи по водещите улици.

Най-силен растеж на наемите на логистичните площи се отчита в Централна и Източна Европа – 4,4% в Будапеща и 2,7% във Варшава. В Хамбург увеличението е 3,7% на фона на недостига на площи и силното търсене, обусловено от рационализирането на дистрибуторските мрежи.

Доходността от първокласните офиси в централните райони на наблюдаваните от компанията пазари остава стабилна на ниво 4,35% - най-ниско ниво от 2002 г., откогато се води подобна статистика.

Наемите на офиси нарастват средно с 1,1% за тримесечието и с 3,3% на годишна база през второто тримесечие на годината, което е най-бързият темп на увеличение от 2012 г.

Германия е водещ двигател на пазара на офиси със среден ръст на наемите от 2,4% за тримесечието. В Берлин повишението достига почти 6%, а във Франкфурт – малко над 3%, подкрепено от силното търсене и слабото предлагане на сгради клас А.

Общо на четиринадесет пазара се наблюдава намаление на доходността. Най-силно е то в Амстердам – 35 базисни пункта до 3,5%. В Антверпен, Братислава, Букурещ и Хага се наблюдава спад от 25 базисни пункта.

С намаляването на обема на търговията на дребно в еврозоната и промяната на навиците на потребителите търговските улици в Европа започват да усещат „захлаждане“. Наемите падат средно с 0,6% за тримесечието и 0,9% на годишна база - най-големият годишен спад от 2009 г. насам.

Средната доходност от площи по водещите търговски улици се стабилизира на ниво 4,22%, като по-голямата част от наблюдаваните от компанията пазари не отчитат промяна. Общата перспектива пред търговията на дребно е отслабена, затова и компанията прогнозира, че наемите ще паднат още до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още