IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нажежава ли се отново жилищният пазар в САЩ?

Ако сегашната тенденция продължи, запасите от жилища на пазара може да доближат рекордното си дъно в началото на 2020 г.

17:08 | 10.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Конкуренцията на жилищния пазар в САЩ най-накрая започва да се охлажда. Обявите се увеличават, а повишенията в цените се стабилизират. Битките с наддавания вече не са толкова чести. Забравете всичко това, жегата на пазара може би отново предстои, пише Даяна Олик за CNBC.

Недостигът на жилища, който предизвика конкуренцията и доведе до космически цени през 2017 и първата половина на 2018 г., отново е на хоризонта. Предлагането се очаква да спадне и евентуално да удари ново дъно след увеличението си през втората половина на 2018 г., показват данни на realtor.com.

Броят на обявите за продажба се повишава с 2,8% на годишна база през юни, но това е по-малко от ръста от 2,9% за май. Увеличението на запасите започва да се забавя през тази година – ръстът от 6,4% за януари спада до 5,8% през февруари и продължава да се забавя през пролетта. Запасите се очаква да се стабилизират през следващите три месеца, след което да отбележат спад през октомври, прогнозират от realtor.com.

„Само преди 18 месеца броят на жилищата за продажба удари историческо дъно и предизвика най-жестоката конкуренция между купувачите, която някога сме виждали. Ако сегашният тренд продължи, запасите може да доближат рекордното си дъно в началото на 2020 г.”, коментира Даниел Хейл, главен икономист в realtor.com. „Досега сме свидетели на вяла реакция на ниските ипотечни лихви, но ако те предизвикат интереса на купувачите по-късно през годината, запасите могат да отбележат рекордно дъно през зимата”, допълва той.

Част от проблема е, че по-малко собственици обявяват жилищата си за продажба, като има няколко причини за това. „Става въпрос за комбинация от закрепостеност към лихвата по ипотечния заем, отслабено потребителско доверие и избор на по-старите поколения да остареят в своя дом”, добавя Хейл.

Ипотечните лихви все още са доста ниски, но толкова много собственици рефинансираха заемите си при още по-ниски нива, така че преместването в нов дом освен по-висока цена ще означава и по-големи лихвени разходи.

Доскоро ръстовете в цените на жилищата се забавяха, но отново се ускориха през юни – за пръв път от 14 месеца, според CoreLogic.

 „Ставките по ипотеките с фиксирани лихви спаднаха с близо един процентен пункт между ноември миналата година и май тази”, посочва Франк Нотхафт, главен икономист в CoreLogic. „Това беше стимул за продажбите на жилища, които набраха скорост през май, като годишният ръст в цените на домовете се ускори за първи път от март 2018 г.”, допълва той.

Недвижимостите, разбира се, са локален бизнес, като запасите са най-оскъдни в някои от регионалните пазари с най-голяма достъпност. На 46 основни пазара, които брокерската компания Redfin следи, запасите спадат през юни на годишна база за първи път от септември. Градове като Мемфис, Питсбърг и Оклахома записват двуцифрен спад в проценти на предлагането на жилища, докато по-скъпи пазари като Сан Хосе, Сиатъл и Бостън отчитат увеличение на запасите.

 „По-ниските лихви връщат купувачите, но без достатъчно домове за продажба, които да посрещнат търсенето, очакваме да видим повече битки с наддаване, които ще вдигнат цените това лято”, коментира главният икономист на Redfin Дерил Феъруедър. „Очакваме малките пазари във вътрешността на страната, където типичният дом все още е достъпен за семействата от средната класа, да се нажежат най-много”, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още