IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маями: Гражданство за продан срещу инвестиции

Градът иска да финансира икономиката си чрез американската програма за инвестиции срещу визи, като привлече повече китайски инвеститори

08:24 | 17.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към центъра на Маями. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Изглед към центъра на Маями. Снимка: архив, Ройтерс

От офиса си на 36-я етаж в един от небостъргачите в центъра на Маями Роналд Фийлдстоун – юрист, който се занимава с инвеститори, които искат да си осигурят американска виза, има перфектна гледка към строителния бум в града, за насърчаването на който и той има пръст, пише Financial Times.

Фийлдстоун вижда строителството на високоскоростна железопътна линия, която ще свързва града с Орландо, където се намира Disney World. На запад му се открива гледка към реновирания Langford Hotel, а на север – към строителната площадка на Paramount Miami Worldcenter, жилищен и търговски комплекс на 60 етажа, на който в момента се полагат основите. 

Всички тези проекти частично се финансират чрез програмата, при която САЩ дават визи на инвеститори. За инвестиция в размер на поне 500 хил. долара, която създава минимум 10 работни места в област с висока безработица, чужд гражданин може в крайна сметка да получи зелена карта, която му позволява да живее и работи постоянно в страната.

Маями вече е магнит за богати семейства от Венецуела, Бразилия и Аржентина. С програмата за визи за инвеститори местните власти се опитват да привлекат и китайски капитали, отбелязва изданието. Надеждата на администрацията е градът да се превърне в международен банков център с близки връзки с Китай, както и да развиват директни полети до втората в света икономика.

Решението на властите в Маями за инвестициите срещу визи не се приема без противоречия. Критиците му смятат, че програмата се използва за измами и пране на пари. Канада например се отказа от подобна програма, а Австралия затегна изискванията си, след като констатира, че не е постигнала особени икономически изгоди от нея.

Някои американски законодатели казват, че Маями изпраща лош сигнал и на практика търгува визи за пари. Тези пари в по-голямата си част освен това отиват в така или иначе богати региони, а не в проблемни, на които тази програма се опитва да помогне.

По-късно този месец Конгресът на САЩ ще реши дали да удължи действието на програмата. Дори и привържениците й, какъвто е Роналд Фийлдстоун, смятат, че тя има нужда от по-сериозна регулация, за да се ограничат измамите и да се защитят националните интереси и сигурността в САЩ.

Застъпниците на програмата казват, че тя осигурява стотици милиони долари за реализирането на проекти в цялата страна.

Програмата за визи срещу инвестиции е създадена през 90-те години на миналия век като част от Закона за имиграцията и с цел стимулиране на икономиката и насърчаване на растежа и заетостта. Оттогава по тази линя в САЩ са осъществени инвестиции за над 15,5 млрд. долара, като са създадени почти 85 хил. работни места.

Кандидатите за виза трябва да заемат поне 1 млн. долара на бизнес, който би създал нови работни места, или да инвестират минимум 500 хил. долара в проект в икономически слаб регион, който да създаде минимум 10 работни места. След около пет години инвеститорът получава зелена карта и, ако има късмет, и парите си обратно плюс печалба.

По тази програма САЩ са въвели “таван” за 10 хил. визи годишно. Лимитът беше гласуван през 2014 г.

Различни държави по света също изпълняват подобни програми. Във Франция например се изисква инвестиция в размер на 10 млн. евро, която да създаде поне 50 работни места. Минималната инвестиция за Малта е 650 хил. евро, а във Великобритания – 2 млн. паунда, които да се вложат в държавни ценни книжа.

До 2008 г. американската програма за визи срещу инвестиции не беше толкова популярна. Световната криза обаче сериозно затрудни фирмите от сектора на имотите да си намират финансиране, което даде тласък на програмата. Решението на Канада да прекрати действието на своята, от която се възползваха предимно китайски инвеститори, също насърчи американската програма.

Китайците са най-големият потребител на американската програма за визи срещу инвестиции. През миналата година 86% от всички издадени визи са на китайци. Това предизвика забавяне при обработването на документите на китайските инвеститори с около 18 месеца.

Бързият растеж на програмата обаче разкри и слабостите на системата. През последните години стартираха серия наказателни дела заради измами и откраднати пари. Два държавни контролни органа в САЩ признаха, че са открили пропуски в надзора, заради което се очакват и регулаторни промени с цел укрепване на програмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още