IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как разпределението в офиса влияе на продуктивността на служителите

Предлагайки избор от работни пространства на служителите си, компаниите повишават нивото на удовлетвореност и ефективност

09:52 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Как разпределението в офиса влияе на продуктивността на служителите

Разпределението на офис площите и конфигурациите на работните места играят все по-голяма роля в днешния офис, който става все по-технологичен, смятат от CBRE.

Според нов анализ на консултантската компания балансът на различни типове работни пространства в рамките на офиса е ключов за подобряване на ефективността на служителите.

Когато една компания предлага разнообразие от работни пространства, сред които служителите могат да избират, нивото на удовлетвореност сред тях нараства с 10-15%, изчисляват от CBRE. 

Компаниите подкрепят и начина, по който служителите работят днес: според проучвания офис служителите прекарват по-малко от 50% от времето си на работните си места, а по-голямата част от времето си отделят за взаимодействие с останалите. 

„Създавайки офис решения, които отразяват начина на работа на хората и какво ценят те, компаниите могат да подобрят измеримо удовлетвореността на служителите и бизнес продуктивността“, коментира Гари Барагона, директор „Проучвания и анализи“ в CBRE, цитиран от World Property Channel.

Според анализа на компанията в миналото компаниите са определяли бъдещите си нужди от офис площи на базата на анализ на съществуващите, преценявайки какви промени са необходими за бъдещ ръст, като основен показател за успех са били по-ниските разходи за имота.

За разлика от тогава днес компаниите се стремят към създаването на по-обмислени стратегии за работното място, като събират информация, за да разберат по-добре уникалната си работна среда и да въведат балансиран микс от площи (както отворени, така и отделени), които отговарят на начина на работа на служителите им. Освен това наистина гъвкавата работа изисква лесен дистанционен достъп до мрежите и файловете на компанията.

Други изводи - лесен достъп до различни офис пространства и дистанционен достъп

Във все по-виртуалния свят служителите имат по-силно усещане за общност и оценяват възможността да общуват лице в лице. Затова компаниите създават по-прозрачна среда, в която служителите могат да се виждат един друг, докато работят, с лесен достъп до площи за официални и неофициални срещи, обясняват още анализаторите.

Дистанционният достъп до информация е най-важен за офис служителите, но същевременно те са най-слабо удовлетворени по този показател. Компаниите реагират на това, като все повече разрешават на служителите сами да избират типа технология в подкрепа на техния начин на работа, освен че им позволяват сами да избират типа работна площ, който отговаря най-добре на конкретната задача.

Поколението на хората, родени след 80-те години на миналия век, държи на избора. Според проучването те предпочитат смес от работни среди – 52% искат комбинация от работа от вкъщи и в офис, докато 41% държат да работят предимно от един офис. Едва 7 на сто предпочитат да работят основно вкъщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още