IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в глобален план отчитат най-силния си ръст от 2 години

Лидер по поскъпване на имотите и през второто тримесечие е китайският град Шънджън, макар темповете там да се забавят

10:33 | 10.10.16 г.
<p>
	Шест китайски града попадат в топ 10 на класацията на Knight Frank за второто тримесечие. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Шест китайски града попадат в топ 10 на класацията на Knight Frank за второто тримесечие. Снимка: архив, Ройтерс

Цените на жилищата в 150 града по света са нараснали с 5,5% на годишна база през второто тримесечие на годината – най-силният ръст от две години насам, показват данните на консултантската компания Knight Frank.

България не присъства в индекса на компанията, откакто Националният статистически институт (НСИ) спря да публикува пространни данни за цените на имотите. Ако обаче се съди по данните на европейската статистическа служба Евростат и на агенциите за имоти в страната ни, вероятно щяхме да попаднем в групата на държавите с умерен ръст на цените около 5 на сто на годишна база.

Лидер в класацията на Knight Frank отново е китайският град Шънджън с 47,4% годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие. Темповете все пак се забавят – в предишната класация за първото тримесечие беше отчетено увеличение на цените в Шънджън от 63% на годишна база.

Следват отново китайски градове - Шанхай и Нандзин със съответно 33,8% и 31,5%.

Четвъртото място в класацията е за Будапеща с поскъпване на жилищата от 23,6%, която е и лидерът за Европа. Топ 10 се допълва от Ванкувър (Канада), Пекин, Гуанджоу и Ханджоу в Китай, Истанбул (Турция) и Хайфа в Израел.

Повечето от водещите европейски градове са в топ 100 на класацията. Сред тях се открояват Амстердам, Лондон, Осло, Малмьо, Виена, Лисабон, Барселона, Цюрих, Дъблин и други.

В дъното на класацията с най-силен спад на цените на жилищата през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година е Москва (-11,2%). След нея е Джайпур в Индия, следван от Хонконг с годишен спад от 8,1%.

В топ 10 по понижение на цените попадат още Севиля (Испания), Даруин (Австралия), Абърдийн (Великобритания), Тайпе сити, Кочи (Индия), Генуа в Италия и Пърт в Австралия.

Пазарът на имоти в Китай определено отново се насочва към балон, след като шест китайски града попадат в топ 10 на класацията. Същевременно от 10-те най-добре представящи се града в Европа 4 се намират във Великобритания, отчита компанията.

Все пак изследването е правено преди вота за Brexit. Резултатите от референдума ще бъдат отчетени в следващата класация – за цените на жилищата в глобален план през третото тримесечие на годината. Тогава ще се види състоянието на пазара на имоти на Острова непосредствено след вота, в който 52% от британците поискаха страната им да напусне Европейския съюз (ЕС).

От всички 150 града, включени в изследването, в 114 е отчетен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие на годишна база. От тях в 31 града е регистрирано двуцифрено увеличение в процентно изражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още