IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският пазар на имоти остава сред полупрозрачните, но рамката се подобрява

Страната ни се изкачва до 42-ро място в световната класация на JLL за прозрачност на пазарите на имоти

13:07 | 23.07.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

България подобрява прозрачността на пазара на имоти, но остава в групата на полупрозрачните пазари, според индекса на консултантската компания JLL, публикуван днес. Тази група страни обикновено се доминира от големи, развиващи се икономики, които постигат стабилни подобрения в последните години, но трябва да адресират проблеми около корпоративното управление и регулациите, за да подобрят прозрачността.

Класацията сравнява пазарите на недвижимост на 100 страни и се изготвя на всеки две години. Държавите се оценяват от гледна точка на инвестиционна ефективност, пазарни фундаменти, процес на трансакции, устойчивост.

Страната ни е класирана на 42-ро място, докато в предишната класация беше 49-та. Оценката, която получава България, е 2,87 точки. Колкото е по-ниска, толкова по-прозрачен е пазарът на имоти, и обратното – при по-висока оценка пазарът е по-непрозрачен.

В същата група попадат Индия, Израел, Индонезия, Турция, Хърватия, Румъния, Русия, Гърция, Филипините, Дубай, Мексико и други страни.

Страната ни обаче е сред десетте най-непрозрачни пазара в Европа. Лидер в негативната класация е Беларус, следван от Казахстан, Украйна, Сърбия, Словения, Хърватия, Турция, България, Гърция и Русия.

Северната ни съседка Румъния изпада от групата на прозрачните пазари и вече е в нашата група на полупрозрачните. Швейцария, Финландия и Белгия пък са на ръба на високо прозрачните пазари. Ирландия се изкачва в групата на най-прозрачните пазари благодарение на развитието на проптех сектора и някои регулаторни реформи, посочва се в доклада.

Най-прозрачните и най-непрозрачните пазари

Великобритания е най-прозрачният пазар на имоти в света тази година. Втората позиция е за САЩ, третата – за Австралия.

Топ 10 на най-прозрачните пазари се допълва от Франция, Канада, Нова Зеландия, Нидерландия, Ирландия, Швеция и Германия.

На другия полюс – най-непрозрачни пазари, са Либия, Етиопия, Ирак, Доминиканска република, Танзания, Сенегал, Гватемала, Брега на слоновата кост, Алжир, Уганда. В тази група попадат основно страни от Африка, Близкия изток, Южна Америка и Югоизточна Азия.

Пазарите, които най-много са подобрили прозрачността тази година, са в региона на Южна и Югоизточна Азия. Лидер по този показател е Индия, наред с Абу Даби, заради подобрението на рамката за функциониране на дружествата със специална инвестиционна цел, което привлича интереса на все повече инвеститори.

Други страни с чувствително подобрение на прозрачността са Тайланд, Виетнам, Филипините и Индонезия.

В Абу Даби подобрението на прозрачността е заради правителствените инициативи за стимулиране на корпоративната устойчивост.

Най-бавно подобрение на прозрачността

Компанията отчита, че тази година прозрачността на пазарите на имоти продължава да се подобрява, но ръстът е най-слабият от световната финансова криза през 2008 г. насам.

„Все по-трудно е да се постигат златните стандарти“, коментира Джеръми Кели, директор глобални проучвания в JLL.

Около 70% от изследваните държави отчитат напредък и създават по-прозрачни пазари на имоти, но страни, които са отчитали голям напредък и са били сред лидерите по прозрачност, влошават рамката на пазара тази година. Такива примери са ЮАР, Бразилия, Мексико, Турция, както и някои от развитите икономики, като Финландия и Швейцария, макар че те остават в групата на прозрачните пазари.

Технологиите са най-големият двигател на прозрачността, посочва се още в доклада. Засилването на проптех сектора подкрепя някои непрозрачни държави в миналото, като Индия и Китай, да подобрят рамката на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Веск
преди 3 години
То принципно нещата са свързани. Ако си водещ по корупция, ако 60 милиона теглени в брой се проспиват от органи и служби, ако имаш сериозни незаконни бизнеси като наркотици, прекарване на мигранти, всякакви укриваници на данък и т.н. се предполага и добро пране на тези мръсни пари. Пране на пари при прозрачен пазар на имоти е доста спорна работа. Трябва всичко да излезе бързо в чужбина, а там не спят службите. Та има кой да се възползва от тази непрозрачност. Па това данъчна оценка, па пазарна стойност мааааани - бегай. А плащане в брой, на ръка за по-ниска оценка и после за по-нисък данък, че и смет представете си, за 100 години напред при новото строителство сигурно от мен го чувате. Иначе прозрачност бол. Все по-големи прозорци слагат по фасадите и въобще, а цената на квадрата расте. От кво ли? Сигурно от прозрачност. Цели стени са стъклени витрини вече даже в жилищни блокове. Ми за 1000 евро квадрата, кво да ни сложат я. Тухли, мазилки, майсторлък - ееееее, на 1000 само еврака квадрата. Малко майтап в цялата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още