IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се изкачва до 52-ро място в глобална класация за най-скъпите търговски улици

Наемите на бул. "Витоша" в столицата остават относително стабилни, а придвижването в класацията е заради включването на нови пазари в нея

11:37 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

България се изкачва с пет места в класацията на глобалната консултантска компания Cushman&Wakefield за най-скъпите търговски улици по света. Страната ни заема 52-ро място в тазгодишното подреждане спрямо 57-мо през миналата година в групата на сравнително най-евтините дестинации.

Придвижването напред обаче не е толкова заради ръст на наемите на водещата търговска улица у нас – бул. „Витоша“ в София, колкото заради включването на някои от най-бурно развиващите се икономики в класацията, които досега не са били наблюдавани от компанията.

В миналогодишната класация присъстват 65 пазара по света, а в тазгодишната – 71, като в дъното на подреждането са Намибия, Зимбабве, Танзания и Мозамбик. Нови пазари са и Перу и Колумбия, които също дебютират в долната половина от класацията.

Годишният наем на кв.м търговска площ на бул. „Витоша“ в София се е увеличил от 528 евро през миналата година до 552 евро през тази година, т.е. от 44 евро до 46 евро на кв.м месечно, показват данните на компанията, събрани чрез местния ѝ партньор Фортън.

Първата позиция в класацията остава за Пето авеню в Ню Йорк с малко над 29 хил. евро на кв.м годишно. В сравнение с миналата година обаче разходите за наем на търговците там намаляват. В предишната класация годишният наем на кв.м беше 33 812 евро.

Водещият търговски район на Хонконг също се задържа на второ място с годишен разход за наем на кв.м от 27 884 евро спрямо 23 178 евро за миналата година. Шанз-Елизе в Париж също запазва стабилна трета позиция с годишен наем на кв.м от 13 255 евро, който не се променя спрямо миналата година.

Топ 10 се допълва от водещите търговски улици в Лондон, Токио, Милано, Сидни, Сеул, Цюрих и Виена, без да има сериозни размествания в сравнение с миналата година.

От държавите в Европейския съюз (ЕС) най-евтината дестинация за търговците е водещата търговска улица в Кипър, където годишният наем на кв.м площ достига 480 евро. Преди това са водещите търговски улици на Латвия, Литва, Словакия и Букурещ, който е класиран на 55-то място с 540 евро годишен наем на кв.м.

Най-силен ръст на наемите на площите през последната година е отчетен в Ковънт Гардън в Лондон – 32%, а най-силен спад – в Москва (Столешников) - 26%.

Като цяло в Европа една четвърт от пазарите са стабилни през последната година, без драстични промени на наемните равнища, показват данните на компанията. Само на 5% от наблюдаваните търговски улици на Стария континент са отчетени спадове, а останалите 70% записват устойчиви ръстове.

В доклада се посочва, че се очаква тази година ръстът на световната икономика да се забави до 2,2%, а през 2017 г. - да достигне 2,6%, като основен двигател ще са развиващите се пазари.

Рисковете пред икономиките се увеличават заради Brexit, низходящата ревизия на американския брутен вътрешен продукт (БВП), по-ниската продуктивност, застаряващото население, забавянето на търговията, ниската инфлация в развитите икономики, слабия растеж в еврозоната и развитите икономики. Изборите в различни държави по света засилват и политическите рискове пред търговците и пазарите на търговски площи, посочва се в документа.

Все още не е ясно въздействието от Brexit в дългосрочен план. Британският паунд е една от най-слабо представящите се валути през тази година. След референдума за напускане на ЕС лирата поевтиня със 17% спрямо долара, което оскъпява вноса на Великобритания, подчертават експертите.

Като цяло обаче потребителските разходи получават подкрепа от различни макро фактори – цените на петрола, инфлацията, плавния спад на безработицата и т.н. Най-добри резултати по тези показатели са отчетени в Китай, а на следващо място е Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още