IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google залага (почти) всичко на изкуствения интелект

Той ще може да резервира маса, да пише писма и да учи децата ви на маниери

09:18 | 09.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трудно е да си втори. Това важи в пълна степен дори за американския технологичен концерн Google. Само ден по-рано се проведе конференцията за разработчици на Microsoft, на която се говореше почти изключително за облачни услуги и изкуствен интелект – теми, които Google би искал да резервира за себе си. Ето защо интернет концернът трябваше да измисли други акценти за своето основно послание по време на конференцията Google i/o. Решението, което избира, е да постави потребителя в центъра. 

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай уточни това още в началото на събитието, когато заговори за отговорността, която носят днес големите IT-фирми. И за въпроса за етиката в ерата на информацията. Веднага стана ясно, че той иска да отвлече Google далече от постоянно пораждащата се критика срещу мегаконцерните и да полира по такъв начин имиджа на компанията, че той да изглежда като един от добрите. 

След няколко шеги за времето навън, близко до централата на Google в Калифорния, Пичай стигна до съществената част, пояснявайки, че задачата на Google е „да направи информацията по-използваема, по-достъпна и по-добра". Разбира се, той имаше под ръка и няколко примера за това как се справя компанията му. И всички те бяха свързани с изкуствения интелект, предава Bloomberg.

Робот се обажда на човек

Функцията, която получи най-голямо внимание през първия ден от шоуто за разработчици I/O, се нарича Duplex. Тя е част от Google Assistant, система за гласово управление, която отговаря на въпроси и изпълнява все по-голям набор от задачи при команда. Той се конкурира с Alexa на  Amazon и Siri на Apple. Една демонстрация на сцената показва как помощникът на Google се обажда на малки фирми, за да организира срещи. Изпълнителният директор на Google поиска от системата да направи резервация за ресторант и когато човек вдигна телефона от другата страна, софтуерът обсъди различно време, броя на местата и други подробности с нищо неподозиращия служител. Duplex започва скоро тестове, поясни компанията. Google Assistant също получава нови гласове, включително и на музиканта Джон Леджънд.

Gmail ще пише имейлите ви

Duplex се базира на изкуствен интелект - вид софтуер, който се учи автоматично от данните, вместо да се налага да бъде ръчно програмиран. Google развива машинно обучение, компютърно виждане, разбиране на естествения език и други форми на изкуствен интелект, в продължение на поне десетилетие и се счита за лидер в тази област. Изкуственият интелект захранва много от другите нови продукти и функции, показани от Google във вторник, включително Smart Compose за Gmail. Тази технология прогнозира следващите думи или фрази, когато хората пишат имейл. Това довежда Gmail стъпка по-далеч отвъд "интелигентните отговори" - функция отпреди няколко години, която предлага подходящ отговор на имейли.

Нов чип с изкуствен интелект

Google представи версия 3.0 на своя Tensor Processor Unit - чипсет, създаден от компанията за обработка на всички задачи, свързани с изкуствения интелект. Новата версия е осем пъти по-мощна от тази от миналата година и е с водно, а не с въздушно охлаждане. По-старите TPU са на разположение на външни компании за отдаване под наем чрез облачния изчислителен бизнес на Google. Засега обаче само Google използва най-новата версия.

Google Maps получават надстройка на добавена реалност

Компанията представи система за визуално позициониране, нов начин хората да се ориентират с услугата ѝ за навигация, използвайки своите камери на телефоните и технологията на Google за добавена реалност и компютърна визия. Характеристиката се справя с общ проблем при използването на Google Maps за упътвания за пешеходци: Не винаги е ясно по кой път да се върви първоначално. Сега потребителите ще могат да повдигнат телефоните си и да видят изображение на улицата с голяма стрелка, сочеща правилния път. Приложението Maps също така получава известна функционалност, подобна на Apple Maps и Yelp, за да насочи потребителите към предложени места.

Задвижвано от изкуствения интелект споделяне на снимки

Google обяви големи подобрения на приложението си Photos, включително възможността алгоритмите на изкуствения интелект да предложат кой да споделя снимките въз основа на това кой е на снимката. Системата също ще прави предложения за редактиране и ще превърне черно-белите снимки в цветни.

Ново приложение за новини

Google отбеляза значението на журналистиката и обяви ново приложение Google News за устройства с Android, телефони iPhone и за мрежата. То идва с вграден инструмент за абонаменти, който улеснява читателите при плащания за дигитални списания и вестници. Също така има раздел за предложени новини и може да възпроизвежда видео. Звучи ли познато? Изглежда като версията на Google на услугата Apple News, която стартира още през 2015 г. Apple News получава свой собствен ъпгрейд през следващата година с абонаментна услуга в стил Netflix, съобщи Bloomberg News по-рано.

Маниери на робот

Google заяви, че ще започне да насърчава децата да казват „моля" на Google Assistant, за да работи за по-добрите обноски. Amazon обяви подобна функционалност за Alexa преди няколко седмици.

Справяне с пристрастяването към техниката

Google също така иска да използвате телефона си по-малко. Много от технологичните компании се стремят да освободят хората от техните устройства, но Google е един от първите, които показват инструменти за това. Компанията обяви нов инструмент за Android телефони, който позволява на потребителите да наблюдават колко време гледат видеоклипове в YouTube или използват други приложения. Apple планира да покаже подобни функции, когато обяви през следващата година нова версия за своята мобилна операционна система iOS, съобщи Bloomberg News.

Подобни на iPhone X жестове

Най-новата версия на мобилния софтуер на Google, наречена Android P, бе обявена преди няколко месеца, но Google отложи голямата новина за вторник: преработен интерфейс, който прилича на новата, базирана на жестове система на iPhone X.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още