IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total се превръща във фаворит за бъдещите петролни проекти на Катар

Френската компания сключи договор за разработване на находище в Иран, което й дава предимство за развитието в региона

11:02 | 10.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският петролен концерн Total получи сериозно предимство пред своите конкуренти за развитие на газовите полета в Катар, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници в Доха. Компанията сключи милиарден договор с Иран, а това ѝ дава и предни позиции, що се отнася до находищата в емирството.

Катар е изолирана от съседните арабски страни, припомня агенцията. Затова и големите петролни и газови гиганти са очаквани за развитието на находищата. Със сделката си в Иран Total излиза едно рамо напред пред ExxonMobil и Shell, които също заявиха интерес към работа с емирството.

В началото на месеца Total се превърна в първата голяма западна петролна компания, която се завърна в Иран след премахването на санкциите срещу страната. От ръководството на френския гигант признават, че този ход е съгласуван с Катар, защото находището, което ще разработват, е в близост до границата с емирството.

Така Total се превръща във фаворит за развитието на нови катарски проекти, твърдят още източници на Ройтерс. Компанията има интереси и работи и по проекти в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Катар в момента е най-големият износител на втечнен газ в света. През април страната премахна забраната за разработване на находища, което е в състояние да увеличи капацитета за добив на газ с 30%. Според Ройтерс това е и една от причините за споровете със съседните арабски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още