IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола записват леки спадове

Еквадор – малък производител от ОПЕК – също заяви, че не спазва своята квота за съкращенията в размер на 26 хил. барела дневно заради фискалния дефицит

10:58 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола записват леки спадове във вторник, оставайки обект на натиск от страна на все още високото предлагане в ОПЕК и САЩ, съобщава Ройтерс. Същевременно пониженията са ограничени заради сигнали за силно търсене.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,30% до 45,88 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,25% до 48,30 долара за барел към 10:10 часа българско време.

Данни от понеделник показаха, че рафинериите в Китай са увеличили през юни количествата суров петрол, които приемат, до най-високото ниво в историята.

Въпреки това обаче петролните пазари се борят със свръхпредлагането от 2014 г. и оттогава цените се понижиха с около 50%. 

Сделката за свиването на добива в ОПЕК, Русия и други производители засега не доведе до кой знае колко по-затегнати условия на пазара и по-високи цени, на които производителите се надяваха. Споразумението е в сила от началото на тази година и беше удължено до края на март 2018 г.

До известна степен това се дължи на факта, че предлагането от ОПЕК остава високо, тъй като за Нигерия и Либия беше направено изключение. Освен това добивът в САЩ също расте.

Еквадор – малък производител от ОПЕК – също заяви във вторник, че не спазва своята квота за съкращенията в размер на 26 хил. барела дневно заради фискалния дефицит, който се очаква да достигне 7,5% от БВП тази година. По думите на министъра на петрола Карлос Перес Еквадор съкращава около 60% от това число и така добивът му става около 545 хил. барела дневно.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още