IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчици на приложения за iPhone искат повече независимост

Те настояват апликациите да могат да предлагат безплатен пробен срок, както и по-висок дял от приходите от App Store

11:16 | 22.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Група разработчици на приложения се обединява срещу Apple с искане за повече безплатни версии на софтуер и по-високи приходи от магазина за апликации App Store. Така нареченият "Съюз на разработчиците" вече включва над 100 разработчици, предава CNBC.

Групата не е регистрирана законово и твърди, че не е „профсъюз". Основното ѝ искане е да се позволи на всяко приложение да предоставя право на безплатен пробен период, за да покаже то на потребителите „стойността на създаването и устойчивостта си“. Днес само базираните на абонаментен принцип приложения могат да предложат безплатен пробен период. 

В бъдеще групата може също така да поиска увеличен дял от приходите от App Store. Apple не е отговорила незабавно на искането за коментар по казуса.

В уеб сайта си групата твърди, че е вдъхновена от документалния филм „App: The Human Story", който следва историите на няколко производители на приложения, които са решили да влязат в индустрията за създаване на приложения в ранните дни на самия iPhone.

Съюзът се е сформирал преди годишната конференция на разработчиците на Apple WWDC, която ще се проведе от 4 юни до 8 юни в Сан Хосе, Калифорния. Това събитие е мястото, на което компанията обикновено разкрива нови софтуерни функции за следващата година.

По данни на Apple само през 2017 г. разработчиците на програми с iOS са спечелили 26,5 милиарда долара, което е с 30% по-висока сума от тази преди година. Компанията заяви през януари, че „икономиката на приложения" е създала 1,6 милиона работни места в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още