IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter тества лека версия на приложението си

Социалната мрежа се опитва да навлезе на пазари с по-слаба интернет връзка

09:30 | 25.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не само Facebook и Google се опитват да направят по-леки мобилните си приложения, за да отговорят на условията, с които се сблъскват в някои региони по света, в които потребителите ползват много по-малки пакети от данни или имат по-лоша интернет връзка.

Twitter потвърди пред TechCrunch, че тества еквивалент за своя лек сайт Twitter Lite във Филипините, като идеята е приложението да работи на Android. Причината да избере Филипините е, че там има по-бавни мрежи и устройствата, ползвани от потребителите, са с ограничена памет, което прави стандартното приложение по-непрактично.

Въпреки че много от основните функции на Twitter са все още там, фокусът пада върху премахването на всички медийни опции, които са достъпни единствено при ползването на широколентов интернет.

Предложен е „Data Server” режим, който избягва показването на изображения и видеа, освен ако потребителят не избере сам, че иска да ги види, а Twitter твърди, че леката версия може да използва до 70% по-малко данни спрямо оригиналната. Самото приложение заема едва 3 мегабайта пространство сред премахването на редица елементи.

Това е „експеримент“, твърдят от Twitter. Все още не е ясно дали и кога по-лекото приложение ще стане достъпно в други държави.

Няма да бъде изненада, ако Twitter Lite набере популярност в много области. Twitter се бори за привличането на нови потребители, а едно олекотено приложение може да ѝ помогне да достигне до хора, които дори не са помисляли да използват стандартното приложение.

Във Филипините например предплатените услуги са много по-често срещани от абонаментните, ако говорим за стандартни планове за достъп до данни. Основният достъп до Facebook е безплатен, благодарение на сделки на операторите, но той е ограничен и мнозина не могат да заредят повече от заглавието на споделена статия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още