IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще затегнат санкциите срещу Северна Корея*

ЕС също е постигнал политическо съгласие за нови мерки срещу Пхенян

20:53 | 21.09.17 г. 1
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че е подписал указ, който ще разшири възможностите на Вашингтон да налагат санкции на чуждестранни физически и юридически лица, които имат отношения със Северна Корея, предават световните агенции.

Целта на новите мерки е затворената комунистическа държава да прекрати своята ядрена и ракетна програма.

"Нашият нов указ ще отреже източниците на доходи, които финансират усилията на Северна Корея да разработва най-смъртоносните оръжия, известни на човечеството", каза Тръмп преди работен обяд с южнокорейския президент Мун Дже-ин и японския премиер Шиндзо Абе, предава БТА.

Той отбеляза, че САЩ могат да вземат на мушка севернокорейската текстилна промишленост, информационни технологии и други икономически сектори.

Тръмп похвали китайската централна банка, че е наредила на местните банки да прекратят незабавно бизнеса със Северна Корея.

Преди броени дни американският президент заплаши от трибуната на ООН САЩ да "унищожат напълно" Северна Корея, ако бъдат принуден да защитават себе си или своите съюзници.

Попитан днес дали все още е възможен диалог със страната Тръмп отговори: "Защо не?"  

Междувременно стана ясно, че и Европейският съюз (ЕС) е постигнал политическо съгласие за  налагане на нови санкции на Северна Корея в отговор на последния й ядрен опит.

Наказателните мерки по-конкретно ще включват пълна забрана за износ на петрол за Северна Корея и инвестиране в затворената комунистическа страна.

ЕС също така иска да добави нови севернокорейски физически и юридически лица в черния си списък. Те няма  да имат право да влизат на територията на съюза, а авоарите им под негова юрисдикция ще бъдат замразени.

ЕС иска освен това да ограничи възможността на Северна Корея да изпраща свои граждани да работят в чужбина. В момента между 300 и 500 севернокорейци работят в Полша.

Новите санкции бяха одобрени днес от постоянните представители на 28-те страни членки. Възможно е те да бъдат приети официално на следващата среща на министрите на външните работи от ЕС, която е насрочена на 16 октомври. 

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 6 години
Поредният политически таша.к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още