IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпитват Джаред Къшнър в Камарата на представителите

Зетят на Тръмп ще се яви пред Комисията по разузнаването в рамките на разследването си за руска намеса в президентските избори през 2016 г.

09:17 | 22.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията по разузнаването в Камарата на представителите на САЩ съобщи, че ще разпита съветника на Белия дом Джаред Къшнър във вторник, 25 юли, в рамките на разследването си за руска намеса в президентските избори през 2016 г., предаде Асошиейтед прес. 

Преди това, на 24 юли, е предвидено зетят на Тръмп, който доброволно обеща да сътрудничи на разследването, да се срещне неофициално и със сенатската комисия по разузнаването. 

Отделно Юридическата комисия на Сената съобщи вчера, че синът на президента - Доналд Тръмп-младши, и бившият шефа на предизборната кампания на Тръмп Пол Манафорт, са се съгласили да преговарят с комисията да бъдат интервюирани неофициално, извън публичното изслушване, предаде Ройтерс.

Комисията уточни, че засега няма да изпраща призовки, задължаващи Тръмп-младши и Манафорт да дадат показания на публичното заседание, насрочено за сряда, 26 юли, но си запазва правото за в бъдеще. Двамата трябва да отговарят на въпроси за участието си в среща в "Тръмп тауър" в Ню Йорк през 2016 г. с руска адвокатка. 
Комисията добави обаче, че е издала призовка за Глен Симпсън, предаде Ройтерс.

Става дума за съоснователя на компанията Fusion GPS, който наел бившия сътрудник на британското разузнаване МИ-6 Кристофър Стийл да състави т.нар. досие за Тръмп по време на кандидат-президентската кампания. Адвокатът на Симпсън в писмо до членовете на комисията заяви, че клиентът му е в отпуск и не може да се яви пред тях.

През януари CNN съобщи, позовавайки се на анонимни американски източници, че на брифинг в Ню Йорк представители на разузнавателните служби информирали Тръмп, че руските спецслужби разполагали с информация от личен и финансов характер, дискредитираща новоизбрания президент. 

Сайтът BuzzFeed публикува в интернет 35-те страници на въпросния документ, припомня ТАСС. Впоследствие в. "Уолстрийт джърнъл" изясни, че със събирането на компрометиращите сведения се е занимавала лондонската фирма Orbis Business Intelligence, оглавяна от Кристофър Стийл и Кристофър Бъроуз, в която работели бивши агенти на британските спецслужби.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи вчера, че руският посланик във Вашингтон Сергей Кисляк е бил подслушан от американските разузнавателни служби как докладва на шефовете си, че е обсъждал с Джеф Сешънс въпроси, свързани с президентските избори, включително въпроси, важни за Москва, по време на предизборната кампания през 2016 г. 

Американски официален източник е потвърдил пред Ройтерс, че докладите на Кисляк за два разговора със Сешънс, по онова време сенатор и ключов външнополитически съветник на републиканския кандидат Тръмп, са били прехванати от американското разузнаване.

Според анонимния служител "няма нищо автоматично неуместно в това Сешънс, като сенатор, подкрепящ кандидата, да обсъжда с чуждестранен дипломат политически теми и дори мнението на Тръмп по тях". 

"Въпросът е дали е преминал границата и е обсъждал класифицирана информация, дали е говорил за сделки като вдигане на санкциите, ако руснаците проявят интерес към инвестиции в САЩ или разполагат с компромати срещу Хилари Клинтън", пояснява анонимният източник на Ройтерс. "Паметта му е друг въпрос", добавя той.

Първоначално Сешънс не призна контактите си с Кисляк, припомня агенцията. През март като главен прокурор той си направи самоотвод от разследването на ФБР за връзките на екипа на Тръмп с Русия. В интервю за "Ню Йорк таймс" тази седмица Тръмп заяви, че е разочарован от решението на Сешънс да се дистанцира от разследването, но на следващия ден говорителка на Белия дом заяви, че президентът въпреки всичко има доверие в Сешънс, иначе не би го номинирал за министър на правосъдието. 

На форума по сигурността в Аспен, Колорадо, вчера двама бивши разузнавателни шефове остро разкритикуваха президента за реакцията му по повод руската намеса в президентските избори, предаде Асошиейтед прес. 

Бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър и бившият директор на ЦРУ Джон Бренан не скриха гнева си от предишни изказвания на Тръмп за разузнавателните агенции и за тяхната оценка, че Москва умишлено се е намесвала в изборите. 

Бренан нарече "срамни" усилията на Тръмп да омаловажи оценката на разузнавателните служби. Клапър, запитан дали Тръмп е възприемал сериозно руската заплаха, заяви, че понякога се чуди дали истинската цел на Белия дом не е "да направи Русия велика отново" - намек за лозунга на кампанията на Тръмп "Да направим Америка велика отново".

И Клапър, и Бренан смятат, че съветниците на Тръмп е трябвало да бъдат по-предпазливи спрямо срещите с руската адвокатка и лобист. По думите на Клапър "би било добре първо да проучат с кого ще се срещат". Според него целта на руснаците е била "да опипат почвата дали има интерес към подобно предложение" за компромат за Клинтън. Това му напомняло за "стандартен руски шпионски похват". "Руснаците действат много коварно и използват всяка възможност", подкрепи го Бренан. 

Освен това според Клапър допускът за сигурност на Джаред Къшнър трябва да бъде най-малкото замразен, докато трае разследването. 

И двамата бяха категорични, че администрацията на Тръмп не бива да връща на руската страна имотите в щатите Мериленд и Ню Йорк, които президентът Обама затвори в отговор на руската намеса в изборите. Клапър направо нарече имението в Мериленд "руски център за събиране на разузнавателна информация". Москва твърди, че именията са използвани като място за отдих на руските дипломати и семействата им. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още