IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой всъщност ще спечели от плана за данъчна реформа на САЩ

С две графики ясно се виждат кои са печелившите от по-ниските ставки - и това определено не са най-бедните

14:00 | 22.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стремежът към „данъчна реформа“ в САЩ често изглежда сложен и объркващ. А няма нужда да е такъв, коментира Quartz.

Макар че някои от детайлите по същество са сложни, планът на републиканците да реформират федералната данъчна система на САЩ може да бъде разбран само с две графики. Те използват данни от предварителни прогнози на независимия Център за данъчна политика (Tax Policy Center) по последното предложение на републиканците.

Първата графика е оценка на средния ефект от намаляването на данъците върху доходите след облагане през 2018 г., разпределена по ниво на доходите на домакинство:

Анализът предполага, че най-богатите американци ще увеличат най-сериозно доходите си в относително и абсолютно изражение. Средностатистическото домакинство в най-горния 1% ще отчете ръст на доходите си от 8,5% спрямо повишение от само 1% при домакинствата със средни доходи.

Не всяко семейство ще се възползва по еднакъв начин. Домакинствата с деца, например, ще получат по-големи облекчения, отколкото тези без поколение. Освен това в дългосрочен план прогнозите на Центъра за данъчна политика сочат, че петте най-богати процента ще продължат да се възползват най-много от облекченията, но данъците за следващите 15% по богатство ще се увеличат.

Причината, поради която най-богатите ще спечелят много повече от другите, е, че най-големите понижения на данъците са насочени към корпорациите, малките бизнеси и покойниците, чиито данъци трябва да се платят от близките им. Както показва втората графика, основното влияние от плана за реформи се пада върху намаляването на данъците върху бизнеса. Корпоративните данъчни понижения обикновено предлагат най-големи ползи за собствениците на акции и богати собственици на малки компании.

Според Центъра за данъчна политика намаленията ще понижат държавните приходи с 2,4 трлн. долара през следващите 10 години. (За сравнение, федералният бюджет за 2017 г. е 3,7 трлн. долара). Това означава, че за да не влоши планът фискалната ситуация на страната, правителството или ще трябва да намали разходите – за социална грижа, здравеопазване, отбрана или други програми - или данъците ще трябва да бъдат увеличени в бъдеще, за да се изплатят парите, взети назаем за финансиране на по-ниските данъци.

Възможно е, както каза главният икономист на Белия дом Кевин Хасет, по-ниските данъчни ставки да доведат до по-голям икономически растеж. Това ще генерира повече данъчни приходи въпреки по-ниските ставки, което ще компенсира част от изгубените 2,4 трлн. долара.

Центърът за данъчна политика не прогнозира допълнително засилване на дългосрочния растеж, предполагайки, че промените ще доведат до дългови разходи. За разлика от него, друг мозъчен тръст – Tax Foundation, смята, че по-ниските данъчни ставки ще разширят размера на икономиката със 7-8%. Дори при подобно значително увеличение, планът за реформа все пак ще доведе до надуване на бюджетния дефицит на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още