Джихадистки заговор за атентати в Ню Йорк е предотвратен през миналата година

Мъж свири на пиано на Таймс скуеър в Ню Йорк. Снимка: Архив Ройтерс

Джихадистки заговор за атентати в Ню Йорк е предотвратен през миналата година

07.10.2017 18:51

Джихадистки заговор за нападение в Ню Йорк, включително на Таймс скуеър и в метрото, е разкрит с помощта на агент на ФБР под прикритие, съобщава ВВС.

Арестувани са един мъж в САЩ и още двама в Пакистан и Филипините. Тримата са обвинени в опит за терористични атаки от името на терористичната групировка „Ислямска държава“.

За един от заподозрените се твърди, че е искал за направи „нов 9 септември“.

Тримата са използвали различни чат приложения, за да планират атаките.

Агентът на ФБР се е преструвал на поддръжник на „Ислямска държава“ и е комуникирал с тримата. Всичко се е разиграло през миналата година, но се разкрива сега, след като прокурорите са огласили информацията.

Задържаните са Абдулрахман Ел Банасауи, 19-годишен гражданин на Канада, който е арестуван в Ню Йорк, Талха Харун, също на 19, американски гражданин, базиран в Пакистан, и Ръсел Салич на 37 г. от Филипините.

Ел Башнауай бил арестуван през май 2016 г. и през миналата година се признал за виновен по седем обвинения в тероризъм. В момента той чака присъдата си.

Харун е арестуван в Пакистан през септември 2016 г., а Салич – във Филипините през април. И двамата трябва да бъдат екстрадирани в САЩ. Пакистанецът е описан от прокурорите в документите като „безпощаден терорист“.

В изявление на американското правосъдно министерство се посочва, че в плановете на тримата са влизали взрив на бомби на Таймс скуеър и в метрото, както и стрелба по граждани в определени концертни зали.

Тримата са се надявали да извършат атаките по време на мюсюлманския свещен месец Рамазан през 2016 г. Ислямистите са били вдъхновени от стрелбата в парижката концертна зала „Батаклан“ и атентата в метрото в Брюксел.

Ввс припомня, че Ню Йорк беше цел на голяма терористична атака на 9 септември 2001 г., когато два самолета се врязаха в кулите на Световния търговски център. Загинаха над 3 хил. души. Това доведе и до „войната срещу терора“ на тогавашния американски президент Джордж Буш младши, която включваше нахлуване в Афганистан и Ирак.

През 2010 г. имаше опит за бомбен атентат на Таймс скуеър. Атентаторът беше задържан, след като горивото и торовете, използвани за направа на бомбата, не избухнаха.  

Рубрики
Kъм пълната версия