IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища във Великобритания ще се охлади тази година

Според нов доклад на PwC Лондон ще бъде най-тежко засегнат от забавянето

11:33 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският жилищен пазар ще се охлади тази година, след като несигурността около Brexit удари икономиката, посочва консултантската компания PricewaterhouseCoopers.

Ръстът на цените на жилищата ще се забави до 3,7% от 7% през 2016 г., а Лондон ще бъде най-тежко засегнат, казва PwC в доклад, публикуван във вторник. Промените отразяват по-широката икономическа картина, докато инфлацията и Brexit вече взимат своята жертва от потребителските разходи и инвестициите.

Икономическият растеж като цяло вероятно ще достигне умерени нива от 1,5% тази година и 1,4% през 2018 г., казва още PwC. Въпреки това тласъкът в износа от по-силния глобален растеж и поевтиняването на паунда от референдума за членство в Европейския съюз би трябвало да помогнат за ограничаване на забавянето, допълва компанията.

Великобритания започна втория си кръг от преговори с лидерите на ЕС в понеделник, а министър-председателят Тереза Мей има срок до март 2019 г. да сключи сделка. Без споразумение Великобритания ще трябва да се върне към митата, определени от Световната търговска организация, освен ако не си гарантира преходен период. Междувременно бюджетите на домакинствата биват притиснати, тъй като растежът на заплащането продължава да остава зад темпа на инфлацията.

„Очакваме Великобритания да премине през скромно забавяне, не рецесия, но компаниите трябва да следят това и да подготвят планове за непредвидени ситуации“, казва Джон Хоуксуърт, главен икономист на PwC. “Все още има негативни рискове, свързани с Brexit, но има и положителни възможности, ако преговорите минат плавно и последното икономическо възстановяване на еврозоната продължи“.

Макар че инфлацията е напът да се вдигне над 3%, Английската централна банка вероятно ще запази лихвените проценти без промяна в краткосрочен план, посочва PwC. Компанията казва, че възможността за повишаване на лихвените проценти може да се увеличи по-късно тази година или следващата, ако растежът и инфлацията се развият според очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още