IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар на Кипър попада под радара на световни инвеститори

Островът привлича чуждестранния капитал за проекти с висока добавена стойност, предлагайки предимствата на растящата си икономика и данъчни облекчения

08:09 | 21.09.17 г.
<p>
	Проектът ONE - най-високата жилищна сграда на крайбрежието на Кипър и на цялото средиземноморско крайбрежие. <em>Снимка:&nbsp;Pafilia</em></p>

Проектът ONE - най-високата жилищна сграда на крайбрежието на Кипър и на цялото средиземноморско крайбрежие. Снимка: Pafilia

Само година и половина, след като излезе от дълбоката икономическа и финансова криза и успешно завърши тригодишната оздравителна програма на тройката международни кредитори, Кипър вече е предпочитана дестинация за инвестиции. Доказателство за променения инвестиционен климат в малката средиземноморска страна и растящия интерес към нея даде и проведената през миналата седмица “Международна инвестиционна среща на върха 2017” /Cyprus International Investors Summit 2017/.

Над 150 чуждестранни финансисти – висши мениджъри на водещи инвестиционни фондове, банки, международни адвокатски кантори, компании за управление на активи и на инвестиции, частни инвеститори от повече от 30 страни от Европа, САЩ, Близкия Изток, Азия, Африка се събраха в крайбрежния град Лимасол, привлечени от новите възможности в областта на недвижимите имоти. Това е секторът, който бе най-силно поразен от кризата, но с ускореното си развитие и ясна тенденция за устойчив растеж има ключов принос за цялостното бързо възстановяване на икономиката на Кипър.

Тридневният форум бе втората подобна “среща на върха” на кипърското правителство и бизнес с потенциални чуждестранни инвеститори, но е първият след излизането на Кипър от меморандума с Тройката. Предишното му издание се проведе през 2015 г., когато страната все още се задъхваше под тежките рестрикции. Днес островът “ухажва” големите инвеститори с динамичното си възстановяване, икономически ръст от 3.5%, повишен рейтинг от международните агенции, присъствие на международните финансови пазари. Неслучайно тазгодишното събитие привлече 4 пъти повече участници от проявилите интерес преди две години.

Сега е моментът да се инвестира в силните потенциални възможности на страната за растеж, в челото на които е пазарът на недвижими имоти, бе поканата от Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите / CIPA/, организатор на бизнес срещата на високо равнище. Затова и кипърските домакини представиха на вниманието на чуждестранните финансисти

портфолио от 19 мащабни проекта в частния бизнес,

за които се търсят допълнителни средства. Това са нови луксозни яхтени пристанища, голф игрища, ваканционни селища, хотели, търговски, бизнес и конферентни центрове, които в момента са на различен етап от реализацията си.

С международно финансиране Кипър се стреми да подкрепи изграждането на цял нов град – Neapolis Smart Ecoсity /"Неа полис" – нов град, на гръцки език/, на западното крайбрежие. Той е най-големият по рода си проект на острова с обща площ от 1.135 млн. кв. метра и един от най-значимите в цяла Южна Европа. Разчетен е за около 6000 нови жилища единици, хотели, офис парк за международен бизнес, здравен парк /болница, уелнес център, център за рехабилитация/, кампус за университета Neapolis, центрове за забавления и отдих, с “умна” инфраструктура. За осъществяването му са осигурени всички необходими разрешителни и се очаква разходите му да достигнат около 2.4 млрд. евро. 

С международно финансиране Кипър се стреми да подкрепи изграждането на цял нов град

Египетският милиардер Нагиб Сауирис вече влезе в грандиозния проект за новото яхтено пристанище на Агия Напа, курортния център на Кипър на югоизточното крайбрежие, което също бе сложено пред инвеститорите през миналата седмица. Първият камък на “Агия Напа Марина” бе положен през септември миналата година, а финалът се очаква през 2021 г. След завършването си яхтеното пристанище ще бъде обявено за за официален входна точка за влизане в Република Кипър. Проектът, който предвижда изграждането на луксозни резиденции, бутикови хотели, ветроходни съоръжения от световна класа, жилищни и търговски комплекси, конгресен център, хеликоптерна площадка, спортни терени, се оценява на 220 млн. евро.

Цяла верига от голф-центрове ще се изгради по крайбрежието на острова, според представените на инвестиционния форум проекти. Един от най-големите е “Eagle Pine Golf Resort”, в близост до най-големия крайбрежен град Лимасол. Замислен е на площ от 1.700 млн. кв.метра с обща стойност от 165 млн. евро.

Кипър очаква инвеститорски интерес и към проекта “One”, който ще бъде най-високата крайбрежна жилищна сграда не само на острова, а и в района на Средиземно море. Тя ще се издигне на 37 етажа и на 170 метра от земята. За строителството й са необходими 60 млн. евро.

Огромно по мащаб и разнообразие е инвестиционното предложение за използването и развитието на недвижими имоти в планината Тродос в централната част на острова. За него се предвижда държавата да запази собствеността върху активите, а експлоатацията да бъде под формата на дългосрочен договор.

Всички представени проекти са част от амбициозни планове на кипърското правителство и бизнес за привличане на инвеститори, за да се даде още по-силен тласък на набиращата скорост икономика на Кипър и специално на туризма, основния приходоносен сектор. Чрез тях всъщност на международната финансова общност бе демонстрирана

кипърската “история на успеха”

след кризата.

През 2017 г. Кипър отчита възстановяване на икономиката си за трета поредна година, като постига безпрецедентен растеж, отразен във всички макроикономически показатели като брутен вътрешен продукт, държавен дълг, равнище на безработицата. “Кипърската икономика в момента расте с темп от 3.5%, много по-висок от средния за ЕС, и перспективите остават положителни за темп на растеж от около 3% до 2021 г. вследствие на силно подобрения икономически климат и съживяване на инвестиционния интерес”, заяви финансовият министър Харис Георгиадис пред над 150-те бизнесмени, участници в инвестиционния форум. Той ги успокои и за бъдещето на евентуалните им капиталовложения на острова, като ги увери, че правителството продължава да работи за стабилна, благоприятна за бизнеса икономическа среда.

Последна актуализация: 04:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още