IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще прави собствени чипове за автономните коли

Компанията ще разчита на интелектуална собственост на AMD в тази област

16:09 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Tesla очевидно работи над собствен компютърен чип за автономни автомобили, който залага на изкуствения интелект. Компанията на Илон Мъск разработва хардуера с помощта на производителя на чипове AMD, предава CNBC.

Производителят на автомобили е получил няколко проби от първоначалното внедряване на своя процесор и сега текат тестове, казва запознат източник.

Усилията за изграждане на собствен чип съответстват на опитите на Tesla да бъде вертикално интегрирана компания и да намали зависимостта си от други производители. 



Но Tesla няма да е съвсем самостоятелна в развитието на чипове, като ще разчита на интелектуална собственост на AMD в тази област.

Акциите на AMD повишиха стойността си късно в сряда, след като CNBC съобщи, че компанията работи с Tesla. Акциите приключиха сесията с близо 5% ръст на цената си и продължиха да поскъпват в следборсовата сесия.

По-енергийно ефективният чип може да помогне на Tesla да се доближи до напълно автономно шофиране.  Изпълнителният директор на компанията Илон Мъск обеща тази година, че тази възможност ще бъде на разположение на потребителите през 2019 г.

Новият проект на Tesla се развива под ръководството на дългогодишния разработчик на чипове Джим Келър, ръководител на отдела за хардуер и софтуер, предназначен за автопилотната функция, след като ветеранът от Apple Крис Латнър напусна през юни. 57-годишният Келър се присъедини към компанията в началото на 2016 г., след като заемаше две позиции в AMD и една в Apple. Келър започва работа в Apple през 2008 г. след придобиването на Palo Alto Semiconductor от страна на производителя на iPhone и е бил дизайнер на чиповете на Apple А4 и A5.

Повече от 50 души работят под ръководството на Келър, съобщава източникът. Tesla е назначила няколко ветерани от AMD, след като привлече самия Келър, включително директора Ганеш Венкатараманан, основния хардуерен инженер Бил МакГей и ръководителя на дизайна Дан Бейли.

AMD отказва коментар, докато Tesla заявява, че не коментира слухове и спекулации.

В момента превозните средства на Tesla използват графични процесори на Nvidia като част от хардуера за самоуправление на автопилотите. По-рано компанията използваше чипове от Mobileye, но двете компании прекратиха сътрудничеството през миналата година след катастрофа на автомобил на Tesla, задвижван от технологията на Mobileye. По-рано през тази година Intel придоби Mobileye за повече от 15 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още