IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският автомобилен клуб ADAC иска 13 млрд. евро от VW

Клубът настоява за обезщетение от по 5000 евро за всеки пострадал от Дизелгейт

17:06 | 14.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен клуб ADAC настоява Volkswagen да плати „доброволно“ по 5000 евро на 2,6 млн. собственици на автомобили, на които концернът е продал автомобили с измамен софтуер. Общата сума би възлязла на 13 млрд. евро, предава DPA.

Вицепрезидентът на ADAC Улрих Клаус Бекер заяви по време на международното автомобилно изложение IAA, че вследствие на преоборудването на колите може да възникнат щети в дългосрочен план. Затова VW трябвало да предостави и на германските клиенти обезщетение, подобно на предложеното на американските купувачи, макар че в Германия за това няма изричен законов текст.  

В рамките на извънсъдебно споразумение в САЩ VW плати на всеки клиент по 5000 долара, припомни Бекер. „Това би трябвало да е рамката и за Германия“, поясни той. 

От своя страна VW контрира, че във федералната република има различни законови стойности, различни закони и други технически възможности за решенията. Междувременно компанията вече е преоборудвала 2 млн. от общо 2,6 млн. автомобила от марките VW, Audi, Skoda и Seat.

В правния отдел на ADAC дневно се получавали стотици обаждания на обезпокоени членове, пояснява говорител на сдружението.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още