IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit свива инвестициите в автомобилната индустрия на Острова

Големите компании се замислят все повече за бъдещето си във Великобритания, след излизането й от ЕС

15:00 | 02.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в автомобилната индустрия във Великобритания намаляват значително, съобщава Financial Times, позовавайки се на данни от организацията на производителите и търговците на автомобили на Острова.

За първото полугодие инвестициите възлизат на 322 млн. паунда. Основната част идват от един проект - на Toyota, чиято стойност достига 240 млн. паунда. Според анализатори причината за това намаление е предстоящото излизане от ЕС.

Намаляването на инвестициите в автомобилната индустрия започна още през миналата година. Данните за 2016 година показват, че в Обединеното кралство са инвестирани 1,66 млрд. паунда в проекти в сектора, спрямо 2,5 млрд. паунда през 2015 година. Донякъде беше очаквано, че автомобилните компании ще забавят своите инвестиции след вота за Brexit.

Притеснителното е, че тенденцията продължава и в първите месеци на 2017 година. Ако тези настроения се задържат до края на годината, то инвестициите могат да бъдат наполовина на направените през миналата година.

Очакванията са именно такива - производителите не съобщават за разработки на нови модели през първите шест месеца на годината.

През миналите години британската автомобилна индустрия се радваше на истински ренесанс, подкрепена от международните инвестиции и рекордните продажби в Европа и Великобритания. През 2016 година бяха произведени 1,7 млн. автомобила, но през май производството намалява с 10%, сочат данните от индустрията. Това е вторият пореден месец със спад.

Много от големите производители в страната се замислят все повече за бъдещето си във Великобритания. BMW например коментира, че вероятно ще произвежда своя електрически Mini извън Великобритания, посочвайки за мотив несигурността, която създава референдумът за Brexit за автомобилния сектор.

Nissan планира да произвежда два нови модела на Острова, но очаква гаранции от правителството, че заводите им няма да бъдат засегнати от ефектите на Brexit.

Темата за Brexit можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още