IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi пуска нов софтуер на 850 хил. автомобила за намаляване на вредните емисии

Команията цели да запази бъдещата жизнеспособност на дизеловите двигатели

15:06 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският производител на луксозни автомобили Audi, подразделение на Volkswagen, съобщи днес, че ще инсталира на 850 000 дизелови автомобила нов софтуер, за да намали отделянето на вредни газове, предаде Associated Press.

Компанията посочи, че цели да запази бъдещата жизнеспособност на дизеловите двигатели и е на мнение, че програмата "ще противодейства на евентуални забрани за автомобили с дизелови двигатели". 

Безплатната програма, която ще се отнася за европейския и други пазари, без САЩ и Канада, се отнася за коли с 6- и 8-цилиндрови дизелови двигатели. 

По-рано тази седмица Daimler обяви, че ще изтегли 3 милиона коли с дизелови двигатели от марката Mercedes-Benz в Европа, за да намали отделяните от тях вредни газове.

Volkswagen се оказа в центъра на скандала "дизелгейт" през септември 2015 година, след като в дизелови автомобили на компанията бе открит софтуер, занижаващ показателите за отделяни вредни газове в тестови условия. Така автомобилите на хартия напълно отговарят на американските екологични норми. На практика обаче те превишават установените пределни равнища за замърсяване на въздуха 30-40 пъти. Това доведе до най-голямата криза в 70-годишната история на автомобилостроителя и до поевтиняване на акциите на компанията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още