IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toys 'R' Us обяви фалит

Веригата обяви, че е получила нов заем в размер на 3 млрд. долара от банкова група, ръководена от JPMorgan

12:04 | 19.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на играчки Toys 'R' Us изпадна в ликвидна криза малко преди началото на Коледния сезон. В понеделник базираната в щата Вирджиния компания подаде документи за защита от кредитори. Това е един от най-големите фалити на американски специализиран търговец, предава Ройтерс. 

Постепенно все по-малко клиенти влизаха в над 1450-те магазина на Toys R 'Us по света. Вместо това те предпочитаха да купуват играчки от онлайн търговеца Amazon или от доставчици на по-ниски цени.

Веригата обяви, че е получила нов заем в размер на 3 млрд. долара от банкова група, ръководена от JPMorgan, както и от бивши кредитори, който трябва да бъде погасен с приоритет в рамките на защитата по т. нар. Глава 11 от закона за корпоративните фалити в САЩ.

Сумата трябва да бъде одобрена от съда. Според създадената през 1948 г. компания кредитът е предназначен да осигури продължаването на бизнес операциите.

В световен мащаб веригата има 64 хил. служители. Дейността ѝ извън САЩ и Канада не е част от защитата от кредитори.

В Европа компанията има 66 магазина в Германия, 15 в Австрия и 10 в Швейцария.

Вътрешни източници спекулираха и по-рано, че компанията ще изпадне във фалит. Акциите на производители на кукли, като Mattel и Hasbro, се обезцениха в началото на седмицата. Акциите на производителя на Barbie Mattel се обезцениха с над 6 на сто, а тези на производителя на Monopoly Hasbro – с 1,7 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още