IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата монета от 1 паунд - най-сериозната битка срещу фалшификатите от три века

Защитните елементи на новата монета включват двуметален дизайн с 12 ръба, холограма, изящен шрифт и дори някои тайни трикове

15:28 | 27.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Royal Mint Facebook Page</em></p>

Снимка: Royal Mint Facebook Page

Може ли най-старият производител във Великобритания да бие днешните фалшификатори?

Предвид оценките, че 45 млн. британски монети от 1 паунд са фалшиви, Кралският монетен двор сега прави 1,5 млрд. нови, които ще влязат в обращение във вторник, предава Bloomberg.

Защитните елементи на новата монета включват двуметален дизайн с 12 ръба, холограма, изящен шрифт и дори някои тайни трикове, за да победят мошениците. Това е модерният еквивалент на усилията на сър Исак Нютон да направи валутата по-сигурна по време на мандата си като управител на Кралския монетен двор преди около три века.

Неговият наследник Адам Лорънс нарича монетата от 1 паунд тогава „най-сигурната монета в обращение в света“.

Положихме всички възможни усилия по отношение на защитните елементи“, казва уредникът Крис Баркър, докато стои в стая, пълна с 80 хил. монети, които показват историята на британските пари от около 200 пр. Хр. „Заветът на Нютон в монетния двор е създаването на монета с по-добър физически дизайн. Колкото по-сложен е той, толкова по-трудно е да се възпроизведе“.

Нютон става част от Монетния двор през 1696 г., когато вече е на над 50 години, изоставяйки физиката, за да следи работата в Тауър (тогавашното местоположение на Монетния двор - бел. ред.). След като бързо сменя старите сребърни монети, той се насочва към проблема с фалшификатите. Отговорът му включва както науката, така и изкуството, като по-големият фокус се поставя върху комбинацията между тежестта и размера, като в същото време се отделя повече време върху дизайна.

Монетният двор, който съществува повече от хилядолетие, още от времето, когато Алфред Велики налага монограма си върху монетите през 880 г., се мести от Тауър в Лантрисант, Уелс, през 1986 г.

Има защо Монетният двор да се тревожи за фалшификатите, тъй като според оценките една на всеки 30 монети в обращение е фалшива. Британските власти твърдят, че холандски производител на монети е направил 30 млн. копия в рамките на седем години.

Новата монета включва наричания от ръководителя на проекта Дейн Сиърл „магически прах“ - добавка в центъра, направен от никел, която ще позволи на властите да намират фалшификатите. Холограм под портрета на кралицата показва знака за паунда и цифрата едно в зависимост от падащата светлина.

Машините работят, без да спират, за да изковат новите паундове, като около 10 преси произвеждат близо 140 хил. монети на час, или 40 на секунда. Те вече са направили 800 млн. броя.

Кралският монетен двор – най-големият износител на монети в света, се надява по-големият брой защитни елементи да доведе до търсене от други страни. Дворът доставя монети на 40 страни.

Как изглежда новата монета - вижте в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
SA
преди 6 години
Копирали са левчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
Aloha
преди 6 години
Ами, да им е честито на британците, а и изглежда красива. Искам обаче да попитам за нашите си бългаски монети с които всеки ден се разплащаме-прави ли впечатление на хората, че напоследък сме заляти от ниско качествени по мое мнение (с удебелен шрифт, сякаш са размазани и образа не фин, а по-размит все едно, и със заоблени ръбове) монети. Дори вече и 2-левката с навлизането си става с по-лош и размит образ сякаш? Вероятно трябва да се отправи запитване към нашия монетен двор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Нарисували са това, с което е обезпечен паунда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
dobri
преди 6 години
Има я и "Бабето" от другата страна на м онетата- виж снимките в галерията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още