IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle отчете слаб ръст за първото полугодие на 2017 г.

Търговската оперативна печалба е намаляла с 2,5% до 6,4 млрд. швейцарски франка, съобщават от компанията

15:28 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nestle</em></p>

Снимка: Nestle

Групата на Nestle отчете слаб ръст от 2,3% за първото полугодие на 2017 г., съобщават от компанията. Това е най-ниският растеж за компанията за последното десетилетие. 

Продажбите за първите 6 месеца от годината са се понижили слабо, спрямо годна по-рано въпреки нарастването на нетните приходи, става ясно от съобщението. 

Швейцарският гигант обяви още, че приходите в последния период са били 43 милиарда швейцарски франка (45,2 милиарда долара) спрямо 43,2 милиарда франка година по-рано.

Нетната печалба е била 4,9 млрд. швейцарски франка, което е с 19% повече от миналата година. Очакването беше за 4,8 млрд. франка печалба.

Отчетената доходност на акция също се увеличи с 19% до 1,58 швейцарски франка

Общите декларирани продажби са 43 млрд. швейцарски франка (по малко с 0,3%).

Очаквано както разходите за преструктуриране, така и останалите нетни търговски разходи са се увеличили общо с 77% до 166 млн. швейцарски франка и съответно 349 млн. швейцарски франка, след като бяха приложени структурни спестяващи инициативи.

В резултат търговската оперативна печалба е намаляла с 2,5% до 6,4 млрд. швейцарски франка, съобщават от компанията. 

Свободният паричен поток намалява с 2 млрд. швейцарски франка на годишна база от 3,3 млрд. швейцарски франка до 1,3 млрд. швейцарски франка. Най-голям принос за това намаление е оборотен капитал с паричен поток от 1,3 млрд. швейцарски франка, отчитат още от компанията.

"Ние сме доволни от прогреса ни в създаването на стойност през първата половина на 2017 г. Това включва солидни оперативни подобрения, избор за управление на портфолиото, както и нашето решение да увеличим ефективността на баланса", коментира Марк Шнайдер, главен изпълнителен директор на Nestlé.

Той обясни, че органичният ръст през първото полугодие не отговори напълно на очакванията на ръководството.

"Докато растежът на обема остава в горната част за нашата индустрия, ценообразуването продължава да бъде слабо. Азия и Африка потвърдиха техния положителен момент на растеж. Западна Европа отбеляза спад в обема, който считаме в голяма степен за преходен. Северна Америка и Южна Америка отбелязаха леко подобрение на органичния ръст, главно поради обема" коментира той.

Предприятията за кафе, вода и грижа за домашни любимци потвърдиха потенциала си за растеж със солидни резултати за първото полугодие, става ясно още от думите на Шнайдер. 

Потвърждаваме насоките ни за 2017 г. с органичен ръст, който е вероятно да бъде в долната половина на диапазона от 2-4%. Очакванията ни относно органичния ръст до 2020 г. остават непроменени, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още