IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hermes предупреди за негативно влияние на силното евро върху резултатите му

Компанията отчете рекордна печалба след ръст от 13% за първото полугодие

16:58 | 14.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Производителят на луксозни стоки Hermes предупреди в четвъртък, че силното евро може да попречи на способността му да задържи рекордно високата си рентабилност, постигната през първото полугодие, съобщава Ройтерс.

Hermes и конкурентите му като LVMH и Kering започнаха да отчитат нарастващо търсене в континентален Китай и подобряващи се туристически разходи в Европа. Засилването на еврото тази година обаче предизвиква опасения, че това може да засегне възстановяването на луксозния сектор.

Hermes, известна с чантите си Birkin, струващи по 10 хил. долара, и копринените си шалове за по 400 долара, заяви, че оперативната печалба за първото полугодие от разработените магазини е нараснала с 13% до рекордно ниво от 931 млн. евро, след като продажбите са се увеличили с 9,7%.

Оперативният марж ударя рекордно ниво от 34,3% от продажбите за първата половина на годината, но главният изпълнителен директор Аксел Дюма заяви, че представянето може да не се екстраполира през цялата година и че по-силното евро може да засегне печалбата през следващата година.

Опитваме се да бъдем амбициозни, но сме внимателни в една много волатилна среда“, каза Дюма пред репортери.

Той заяви, че Hermes е напълно защитена от рисковете от по-силното евро, но коментарите му за валутата изпратиха акциите на Hermes с 2,4% надолу по време на търговията, което пък доведе до поевтиняване и на книжата на Kering и LVMH.

Еврото рязко поскъпна тази година, отчасти отразявайки подобряващата се икономика на еврозоната. Това обаче направи някои продукти, продавани в блока, по-скъпи за международните потребители и туристи.

Маржът на Hermes за първото полугодие е нараснал спрямо нивото от 33,9% миналата година, отразявайки възстановяването на сектора на луксозни стоки. Индустрията понесе удари през последните няколко години, след като търсенето в Китай се забави, а серията от смъртоносни терористични атаки във Франция възпря някои туристи от пътувания в Европа.

Hermes заяви, че запазва „амбициозната“ си средносрочна цел за ръста на приходите при постоянни валутни курсове въпреки нарастващите икономически и геополитически несигурности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още