IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високомаржовият бизнес на IBM не успя да я спаси от лошите резултати

Компанията разочарова с по-ниски от очакваното приходи за второто фискално тримесечие

09:17 | 19.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания IBM отчете по-ниски от очакваното приходи за тримесечието, след като растежът на нейния високомаржов бизнес, включващ облачни услуги и такива с изкуствен интелект, не успя да компенсира спада на други сегменти от бизнеса ѝ, предава Ройтерс.

В резултат книжата на IBM понижиха стойността си с 3 на сто до 149,15 долара по време на следборсовата търговия.

В последните години IBM насочи фокуса си към области с висок марж на печалба, като облачни услуги, киберсигурност и анализ на данни, така че да се справи със забавянето на хардуерния и софтуерния бизнес.

Приходите от тези инициативи, които IBM нарича „стратегически императиви“ са нараснали с 5 на сто през второто тримесечие, завършило на 30 юни.

Въпреки това някои анализатори изразиха опасенията си, че агресивните инвестиции на IBM в области като изкуствения интелект чрез Watson са направили малко, за да тласнат нагоре приходите като цяло.

Приходите на IBM от технологичните услуги и облачните платформи са спаднали с 5,1% до 8,41 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите беше за 8,58 млрд. долара според компанията за анализи FactSet.

Приходите на други звена, включително за софтуер, хардуер и консултантски услуги, също са се понижили.

И все пак IBM подкрепи своята прогноза за 2017 г. за коригирана печалба от 13,80 долара. Според анализаторите тези очаквания са прекалено високи. Средната прогноза на анализаторите е за коригирана печалба от 13,68 долара на акция според Thomson Reuters I/B/E/S.

Общите приходи на компанията се понижиха с 4,7% до 19,29 млрд. долара, бележейки най-големия си спад от пет тримесечия. Анализаторите очакваха сумата да достигне 19,46 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Нетната печалба е спаднала с близо 7 на сто до 2,33 млрд. долара, или 2,48 долара на акция през второто тримесечие.

Като се изключат някои елементи, IBM е спечелила по 2,97 долара на акция. Тук прогнозата на анализаторите беше за 2,74 долара на акция. Компанията отчете коригирана печалба в размер на 2,97 долара на акция.

От началото на годината книжата на IBM понижиха стойността си със 7,8%, в сравнение с 9,9% ръст на индекса S&P 500. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още