IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще се внедри брайловият екран в таблети и смартфони?

Българското изобретение – графичен файлов дисплей за хора с увреждания, е напът да мине от лабораторията към масовия потребител

15:06 | 16.01.18 г.
Кога ще се внедри брайловият екран в таблети и смартфони?

Има интерес от голяма българска телекомуникационна компания, която вече закупи правата върху един от трите патента, свързани с брайлов екран, и се надявам, че те ще го разработят за нуждите на таблети и смартфони, смалявайки размерите.

Това разкри проф. Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, за изобретението за хора със зрителни увреждания, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той се надява от опитния образец, създаден в лабораторни условия, да започне серийно производство, като така цената ще бъде много по-ниска.

“Изследванията на тема брайлов екран, графичен файлов дисплей за хора с увреждания, започнахме заедно с колектива, който ръководя, още през 2008 година, а поводът беше, че за мой докторант кандидатства човек, който е с увреждания. Той си бе донесъл съответната техника, компютърна помощ, но не успя да се ориентира в иконите на Windows, защото не ги виждаше. Така и не стана наш докторант", разказа проф. Димитър Карастоянов.

"След някакви първоначални успехи през 2009 г. кандидатствахме с проект по Фонд "Научни изследвания", който беше класиран и успешно изпълнен. В рамките на този проект се появиха идеи, които сметнахме за нужно да защитим, като интелектуална собственост. От тогава започнахме да подаваме заявки за български патенти, седем-осем на брой, от които три вече са признати. Периодът, в който се правят проучванията в Патентно ведомство е около пет години и през 2017 година три от патентите бяха признати за български патенти", допълни той.

Научният изследовател обясни, че графичният файлов дисплей представлява брайлови терминали, които показват букви и цифри, разработени по света.

“Но нашата идея бе да разработим помощен компютър интерфейс за хора с увредено зрение, който да им дава графична информация", обясни професорът. "Всяка пъпка от брайловия екран можете да си представите като един пиксел, а движението им, за да може човекът с увредено зрение с пръстите си да ги усети, се извършва с това, което е предмет на нашите патенти – линейни, магнитни микродвигатели, които повдигат едни калпачета, които излизат над равнината на брайловия екран като пъпки и така могат да се рисуват елементарни графики, които човекът с увредено зрение да възприема с докосване с пръсти."

Проф. Димитър Карастоянов обясни, че в началото това е било предназначено “за прости графики и схематични икони на операционни системи, като Windows”.

"По-късно с подаването на заявки за усъвършенстване на тези микродвигатели, дойде идеята за един по-голям екран, на който по аналогичен начин биха могли да се представят обекти на културно-историческото наследство с контури и брайлова анотация - картини, икони и т.н.", допълва той.

Колко време е отнело създаването на тези графични дисплеи? Как е осигурено финансирането на проектите?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още