IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson изпитва търпението на инвеститорите

Финансовите резултати на компанията се влошиха през второто тримесечие

15:30 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson предупреди, че насочването отново към успеха ще отнеме време и ще изисква още по-големи съкращения, тествайки търпението на инвеститорите, пише Bloomberg.

Цената на книжата на Ericsson се потопи с 11% в Стокхолм до 54 крони за брой, след като компанията отчете загуба за второто тримесечие и предупреди, че пазарни колебания и технологични промени могат да ѝ костват до 5 млрд. крони (600 млн. долара) оперативна печалба в следващите 12 месеца.

"От три месеца сме с тази стратегия“, коментира главният финансов директор Карл Меландер в интервю. „Смятам, че трябва да имате търпение, защото става дума за създаване на стойност в дългосрочен план. Няма бързо решение, това е стратегическа работа и препозициониране на компанията“.

Главният изпълнителен директор Борхе Еколм, който зае поста през януари, е под натиск от активиста инвеститор Кристър Гардел да насочи бързо компанията към успеха. Неговият план е свързан с намаляване на разходите и свиване на плановете за експанзия, докато фокусът се насочва към основния бизнес с мрежово оборудване, на фона на очакването за пускане на 5G мрежата. Фондът на Гардел Cevain придоби 6,5% дял във фирмата от март досега.

"Не сме доволни от нашето представяне, с продължаващ спад на продажбите и увеличаваща се загуба“, коментира Еколм. „С оглед на сегашните пазарни условия, ние ускоряваме планираните действия, за да намалим разходите“.

Компанията обяви, че ще засили съкращенията във връзка с предишната цел за постигане на годишен темп на съкращенията от поне 10 млрд. крони до средата на 2018 г. Еколм коментира, че Ericsson е избрала 42 договора за услуги, които планира да развали, да предоговори или да трансформира. Компанията дори е наела банки, за да разгледат възможността за продажба на медийните ѝ операции, заявиха през юни източници, запознати с въпроса.

През 2016 г. приходите на Ericsson от продажби се свиха с 9,8%, а компанията заяви, че очаква висок едноцифрен процент спад на пазара на радиомрежи тази година. Това е по-голям спад от очакваното преди това. Очакваните стабилизация и възстановяване през 2018 г. ще подкрепят Еколм, който иска да увеличи оперативния марж до 12%.

Приходите на Ericsson за тримесечието, завършило през юни, са спаднали със 7,8% до 49,9 млрд. крони, обяви базираната в Стокхолм компания. Анализаторите даваха средна прогноза за 50,7 млрд. крони. Коригираната оперативна печалба от 300 млн. крони е по-ниска от средната оценка за 1,7 млрд. крони.

Внимателно следеният коригиран брутен марж се е свил повече от очакваното до 29,8%. Фирмата генерира нетна загуба от 1 млрд. крони от печалба в размер на 1,59 млрд. крони година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още