IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК в търсене на справедливо облагане за дигиталната икономика

Сегашната рамка не отразява развитието на сектора, смятат в Брюксел

15:24 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) има идеи за нови, по-справедливи начини за облагане на технологичните компании в общността. Причината е, че сегашните рамки не отразяват реалността в развитието на дигиталната икономика, става ясно от документ, публикуван на сайта на ЕК.

Предложението на Брюксел е налагане на данъци върху приходите на технологични компании, генерирани от цифрови услуги и рекламна дейност, като в случая става въпрос за сделки сключени дистанционно с представители в страна от ЕС, в която компанията има „значително икономическо присъствие“.

ЕК ще облага и цифровите трансакции. Този налог ще бъде удържан при източника при определени плащания, извършени за доставка на стоки и услуги онлайн. Другото предложение на Комисията е свързано с данък за изравняване на оборота на компаниите в цифровата икономика – данъци ще бъдат налагани на всички необлагаеми или недостатъчно облагани дейности на всички базирани в интернет дейности. 

От Брюксел са категорични, че предложението им не се отнася конкретно за нито една компания. „Искаме система, която се отнася за всеки бизнес, независимо дали е в ЕС или извън него, малък или голям, много или малко дигитализиран“, пише в съобщението на Комисията. Но и признават, че има още много неясноти в този сектор - например как да бъдат определени цифровите компании и цифровата икономика и какво е оборот от тяхната дейност, както и как да бъдат събирани тези данъци.

Комисарят по въпросите на еврото и социалният диалог Валдис Домбровскис, който представи предложението, коментира в своето изявление, че между 2008 година и 2016 година приходите на петте най-големи компании в сектора на електронната търговия са се увеличили с 32%. В същото време приходите на целия сектор на търговия на дребно в ЕС се увеличава с 1%.

От ЕК обясняват още, че стремежът е да има генерална промяна по отношение на международните правила за данъчното облагане, които по-добре да отразят връзката между мястото, където е създадена стойността и мястото, където се плащат данъците.

„ЕК иска да бъде възприет простият принцип: компаниите трябва да плащат данъци, там където е реалната им икономическа активност“, коментира още Домбровскис по време на своето изявление, излъчено по-рано днес във видеосистемата на Комисията.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също отчете нуждата от по-справедливо облагане на технологичните компании в своята реч за състоянието на Съюза, произнесена на 13 септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още