IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Биткойнът е твърде нестабилен и уязвим към спекулации

Хората трябва да наясно с рисковете, които крие виртуалната валута, заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ

11:13 | 19.07.17 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Евалд Новотни, изказа предупреждение срещу приемането на биткойна като официално средство за плащане, заявявайки, че цифровата валута не е стабилна и е твърде уязвима към спекулации.

Много правителства по света обмислят как да регулират и класифицират биткойна, чиято стойност се повиши през юни до рекордно високо ниво от малко под 3 хил. долара, припомня Ройтерс.

През април японското правителство призна биткойна като законно платежно средство, като част от усилията за използване на финансовите технологии за стимулиране на икономиката.

„Биткойнът няма онова нещо, което прави една валута добра, а именно – стабилност“, заявява Новотни за австрийския ежедневник Kleine Zeitung в интервю, публикувано в сряда. „Биткойнът е обект на спекулации“, допълва той.

Подобно на останалите виртуални валути биткойнът не е управляван от единен орган като централна банка. Вместо това трансакциите с биткойни се записват на хиляди компютри в целия свят, които поддържат регистрационни файлове и валидират трансакциите – технология, известна като блокчейн.

Напоследък инвеститорите започнаха да смекчават позициите си към технологията в резултат на изключителното ѝ представяне и потенциала да се конкурира със златото и държавни валути като ценен актив.

Цената на биткойна се понижи с 20% спрямо рекорда си от юни, но все още отчита ръст от 245% за последната година.

Макар че централната банка не би забранила биткойните, хората трябва да са наясно с рисковете, казва Новотни.

Биткойнът може да бъде търгуван на борси по същия начин като акции и облигации. Той се превърна в начин за плащане на някои търговци на дребно, както и за трансфериране на средства без нуждата от трета страна.

ЕЦБ извършва „експериментална дейност“ със същата технология, която стои зад биткойна, но има нужда от допълнителни проучвания, преди да обмисли възприемането ѝ, каза Ив Мерш, друг член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
LUBA6A2014
преди 6 години
точно така...едва сега се появиха зачатъци на популяризирането му-вече на Руския канал го показват и най-големият цирк е,че първо показват златото,след това петрола и слееед това Биткоина,който удря златото засега в 2 пъти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
LUBA6A2014
преди 6 години
най-после ме чуха "инвесторите" и какво публикуваха?Плашат гаргите с шефовете на банките,които се нас*рат от страх,че се появи нещо,което е извън контрола на техните алчни амбиции да заробят СветЪт...Е-няма да ви мине номерът,"господа мошеници"-Биткоин се появи,за да ви направи безпомощни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 6 години
не съм казал "големи". не съм казал и транзакции само между бтикойн портфейли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Явно нещата не са ти съвсем ясни. Големи транзакциите между различни биткойн адреси по никакъв начин не влияят върху търсенето и предлагането. Могат да повлияят масивни покупки или продажби на биткойни за долари или други валути. Но в такъв случай вече трудно ще запазиш анонимност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 6 години
стига да имат желание, могат пред 100-200-500 анонимни акаунта да манипулират цената в долари или в каквото там искаш да го обърнеш. Първо никой не знае кои, са второ никой не знае, че са дублирани акаунти. Защо? Ми нали тва му е хубавото... Дори може и да не се заподозре, че се прави. А може би дори в момента се прави? Някой може ли да каже - кой купува, кой продава, и дали завишената цена не е заради фалшиво завишено търсене? Има ли контрол? Няма. Има ли прозрачност? Само на транзакциите, но не и кой стои зад тях. Колко по удобно трябва да бъде за спекулантите? Прозрачността на транзакциите е перфектна за тях, защото тя показва търсене и движение, но не показва нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
И как точно ще ги манипулират? Централните банки манипулират курсовете чрез лихвените проценти и печатането на пари, което при биткойна е невъзможно. А ако в резултат на "манипулациите" доверието към биткойна се срине, "големите играчи" само ще загубят собствените си инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 6 години
Еthereum Co-Founder Says Cryptocurrencies Are 'a Ticking Time Bomb' -----------https://***.bloomberg.com/news/articles/2017-07-18/ethereum-co-founder-says-crypto-coin-market-is-ticking-time-bomb-----------дори помощник-създателя на тва новото 'чудо' има съмнения за балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 6 години
защо обаче не можете да разберете, че щом са крайни, като им стигнем края, печелившия, ще е този(или тези), който държи лъвския пай. Ако са няколко - могат да се коалират и ХОП да направят същото, като с другите фиатни пари - да ги манипулират! Това, че е анонимно само би било в тяхна полза, защото никой няма да знае кои са - и хоп правителство в сянка. Не всичко е цветя и рози, както ви облъчват от интернета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Аз не знаеш колко си прав за валутните системи... Аз лично предпочитам такива, в които политиците и банкерите не могат да влияят коректно защото за човешката природа е ясно едно, когато човек получи възможност за злоупотреба той се възползва. Фиатните пари са като ходещ труп, защото няма голям смисъл да се претрепваш за да получиш нещо, чиято стойност изцяло зависи от волята на корумпирани политици и банкери. Биткойн е ограничен като количество и гарантирано непроследям. Например авторите на вируса wannacry приемаха "откупи" с биткойн, защото те знаят, че няма как да ги хванат и вероятността гръмотевица да падне 2 пъти на едно и също място е много по-голяма отколкото разбиеш шифъра на блокчейна с кой да е суперкомпютър съществуващ днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 6 години
по повечето теми споря с khao, обаче той е в сектора в който работя и аз. Затова тук напълно го подкрепям. Разбира се, че могат да те проследят кто сийдър и лийчер на всеки торрент. Списъка с ИП-тата си е видим с чисто око. Интернет става все по затворен и проследяем. Подкрепям го също, че БТ е понци схема. Всъщност такава е и всяка валутна система измислена досега. Единствената причина, долара да не е изгърмял досега е защото продължава да се печата скрито или открито. Кефите се, че е крайна валута, но още не сме стигнали края. Ще видим като го стигнем, кой ще притежава повече и кой ще иска да продава и на каква цена и дали ще има за всички. Не ме разбирайте, че харесвам интернет да е затворен или БТ да е понци.. просто за хората, които си имат хабер от ИТ и мрежи това доста ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още