IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската безработица падна до невиждани от години нива

Въптеки това Китай трябва да създава по 15 млн. работни места годишно, за да осигури нормална заетост

11:49 | 22.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Процентът на безработицата в Китай достигна най-ниското ниво от години – 3,95% в края на септември, но заетостта все още се сблъсква с предизвикателства, съобщи китайското министерство на труда, цитирано от Ройтерс.

От януари до септември тази година са създадени 10,97 млн. нови работни места в Китай, което е ръст от 300 хил. спрямо предходната година. Данните показват, че заложената от властите годишна цел е изпълнена.

Въпреки това повишаването на капацитета за наемане на работници все още е изправен пред голям натиск.

"Трябва да създаваме по 15 милиона работни места годишно", каза източник от министерството, като посочи, че всяка година повече от 8 милиона студенти напускат университетите и излизат на пазара на труда.

Според правителството ниската безработица в условията на цялостно забавяне на икономиката до голяма степен се дължи на новата интернет икономика и предприемачество. Властите отново обявиха, че активно ще подкрепят новосъздадените фирми и ще им помагат да „процъфтяват“.

От 2015 до 2020 г. всеки един процент увеличение на БВП се очаква да се равнява на около 1,8 милиона нови работни места.

През март китайското правителство обяви, че Китай е добавил 13,14 милиона нови работни места в градовете през 2016 г. и има за цел да добави още 11 милиона през тази година, като същевременно запази регистрираната безработица под 4,5%.

Съобщението на министерството на труда беше направено в рамките на провеждащия се веднъж на пет години конгрес на управляващата комунистическа партия, който беше открит миналата сряда и ще продължи до вторник.
На конгреса партията определя нови политически насоки и преразпределя водещите лидери. Тъй като китайската икономика се забавя, Пекин полага все по-големи усилия, за да предотврати масовата безработица, която може да предизвика социални вълнения.

Официалният процент на безработица в Китай остава като цяло стабилен, в момент когато икономическият растеж се е понижил до 26-годишно дъно.

Много анализатори обаче твърдят, че правителствените данни са ненадежден показател за националните условия на заетост, тъй като измерва само заетостта в градските райони и не взема предвид милионите работници мигранти, които формират основата на работната сила на Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още