IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в британската промишленост се забавя повече от очакваното

Резултатите може да подкрепят аргумента за задържане на лихвените проценти на актуалното рекордно ниско ниво от 0,25%

12:57 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в британската промишленост се забавя повече от очакваното през юни. Несигурността вреди на търсенето и повдига съмнения за перспективите пред икономиката през второто полугодие, коментира Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до тримесечно дъно на ниво 54,3 пункта през юни. Това беше под очакванията, но все пак остава над 50 пункта – стойността, която разделя свиване от експанзия.

През май стойността беше 56,3 пункта. 

Проучването на частната компания Markit е поредното доказателство, че резултатите от предсрочните парламентарни избори и началото на преговорите за Brexit миналия месец натежават на компаниите и домакинствата. Резултатите може да подкрепят аргумента за задържане на лихвените проценти на актуалното рекордно ниско ниво от 0,25%.

Икономистите от Английската централна банка (АЦБ) стават все по-разединени за подхода към паричната политика, като някои от тях настояват за повишение на лихвите с цел справяне с ускоряващата се инфлация.

„Повишаващата се бизнес несигурност изглежда доведе до отлагане на някои договори“, коментира Роб Добсън, икономист в Markit. “Макар че изследването показва, че икономиката е демонстрирала силен растеж през второто тримесечие, се появяват опасения дали доброто представяне може да се поддържа и през второто полугодие”, допълва той.

Промишлеността генерира около 10% от британския БВП.

Индексът за сектора на услугите, който генерира близо 80% от икономиката, ще бъде публикуван в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още