IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата оспорва наредби на общините Шабла и Каварна за шума от дискотеките

Местната власт е въвела по-либерален режим в сравнение с нормите в Закона за защита от шума

14:59 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabaу</em></p>

Снимка: Pixabaу

Окръжната прокуратура в Добрич атакува с протести в Добричкия административен съд текстове в наредби на общините Шабла и Каварна за ползването на озвучителни уредби и оркестри на открито в ресторантите, които се намират близо до жилищните райони на градовете. Според обвинителите текстовете на местната власт са незаконосъобразни, съобщава се на сайта си прокуратурата. 

В съобщението се казва, че текстовете и в двете местни наредби противоречат на действащата норма в Закона за защита от шума в околната среда, където забраната за озвучаване на открити площи е времево установена в интервала от 23 до 7 часа.

В приетите общински наредби от общинските съвети в Шабла и Каварна се забранява ползването на озвучаване на открито от 14 до 16 ч. и след 24 ч. в обекти, които се намират на по-малко от 200 метра от жилищни сгради за Шабла и в урбанизираната територия на Каварна.

Текстовете в местните общински наредби бламират законовите разпоредби и заради това са незаконосъобразни. С двата протеста Окръжната прокуратура в Добрич иска от Административния съд те да бъдат отменени, се допълва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още