IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,3 млн. българи са избрали за почивка Черноморието

Повече от 60% са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят през това лято, показва експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“

12:52 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за лятна почивка за българите и през това лято. Вече над 1,3 милиона пълнолетни българи са почивали на родното Черноморие, а още на половин милион явно им предстои да го посетят. Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“.

Допитването е проведено сред 800 пълнолетни българи чрез панелна методика, която позволява национална представителност на данните.

В сондажа 37% заявяват, че са били на лятна почивка, което означава около 2 млн. души. А 68% от тях твърдят, че са избрали българското Черноморие, което е над 1,3 млн. души. Ако в сметката се прибавят и децата, то това означава, че близо половината от населението на страната ни е било или ще бъде на нашето Черноморие през този летен сезон. С най-голям дял са младите до 30-годишна възраст и жителите на София. 

Това означава също, че спрямо очаквания брой туристи през летния сезон, повече от половината са наши сънародници. В България българският турист остава доминиращ, посочват от социологическата агенция.

В чужбина през това лято към настоящия момент са почивали около 350 хил. българи. Още близо толкова предстои да отидат на почивка извън страната. По-евтините условия за началото на есента са особено привлекателни, посочва се в проучването.

Други 700 хил. пълнолетни българи са почивали или им предстои да почиват на други места в страната извън Черноморието.

Като цяло над 60% от българите са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят през това лято. Числото се получава от сумирането на дяловете на онези, които вече са почивали и онези, които твърдят, че ще почиват.

Дейността на Министерството на туризма се одобрява от малко над 50% от пълнолетните граждани, а близо една трета са по-скоро критично настроени. Същевременно контролът по плажовете от страна на министерството среща подкрепата на над 80% от интервюираните.

В огромното си мнозинство българските граждани искат спазване на правилата по Черноморието и в курортите и поддържане на реда от страна на държавните и общинските органи. Изключение, но само до известна степен, в това отношение са младите хора до 30-годишна възраст, но дори и сред тази възрастова група като цяло преобладава подкрепата за повече ред в туризма у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още