IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караиванова предложи за свои заместници бивш директор на НАП и депутат от ГЕРБ

Бойко Атанасов е предложен да поеме надзора в инвестиционната дейност, а Диана Йорданова - осигурителния надзор

10:04 | 22.09.17 г. 3
<p>
	<em>Председателят на КФН&nbsp;Карина Караиванова. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Председателят на КФН Карина Караиванова. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бившият изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов и депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова са номинирани за заместник-председатели на КФН, става ясно от публикувано съобщение на сайта на Народното събрание.

Атанасов е предложен за ръководител на дирекция "Надзор на инвестиционната дейност", а Йорданова - за осигурителния надзор.

Диана Йорданова притежава магистърска степен по икономика от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и е магистър по математика. Владее английски език. Тя изгражда кариерата си първоначално в частния сектор като управляващ съдружник в областта на счетоводството. Натрупаният опит като председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси към Общинския съвет в гр. Бургас, а впоследствие и като председател на Подкомисия по контрол и отчетност на публичния сектор в НС, ще й даде възможност да организира дейността в управление „Осигурителен надзор“ по най-добрия, ефективен и ефикасен начин, посочва в мотивите си до Комисията по Бюджет и финанси председателят на КФН Карина Караиванова.

Йорданова е народен представител от 11 г. и член на различни комисии (Комисията по енергетика, Комисията по контрол и наблюдение на дейността на КЕВР, Комисията по вероизповеданията и правата на човека) и е била заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. Караиванова аргументира избора си с широките познания на Йорданова в законодателния процес и дискутирането в дълбочина на промените в нормативната база на осигурителния сектор от последните 10 години.

Бойко Атанасов притежава магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство. Участвал е в редица специализации в България и чужбина. Владее английски и руски език.

Професионалното развитие на Атанасов преминава почти изцяло в сферата на публичните финанси и по-конкретно в приходната администрация на България. През 1996 г. започва като данъчен инспектор в Главно управление на данъчната администрация, а по-късно заема последователно ръководни позиции, като от 2013 г. е изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. В последните месеци изпълнява длъжността заместник-министър на финансите.

През тези наистина успешни 20 г. Атанасов придобива не само ценен управленски опит, но и отлични познания на изключително сложната и обемна нормативна база в областта на данъците. Несъмнено би допринесъл не само за развитието на българския капиталов пазар, характеризиращ се с подобни специфични особености, но и за работната атмосфера в Комисията за финансов надзор, посочва Караиванова в писмото си до Бюджетна комисия.

Припомняме, че парламентът в края на юли отхвърли кандидатурите за заместници на председателя на КФН Карина Караиванова. Да отговаря за надзора над инвестиционната дейност бе предложен икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов

ГЕРБ и Обединените патриоти обаче не успяха да съберат достатъчно гласове в тяхна подкрепа.

Към момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат. Другите двама членове на КФН са с изтекли мандати от 2 години и постовете са заети от временно изпълняващи длъжността.

Изборът на зам.-председатели на финансовия регулатор се забави, защото парламентарната комисия по бюджет и финанси не успя да приеме в края на миналата година промените в процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати. Правилата бяха приети от Народното събрание едва в края на юни т.г., но след като кандидатите бяха отхвърлени от депутатите, процедурата тръгна наново.

„Надявам се, че съм си взела съответните поуки и новите лица ще бъдат приети от мнозинството в парламента и ще бъдат одобрени. Крайно време е съставът на Комисията да бъде попълнен, за да можем да работим спокойно. Освен липсата на бюджет, възможности, експертен състав, Комисията работи в намален състав откъм членове, което, трябва да призная, че беше изключително труден период“, коментира Карина Караиванова в интервю за Investor.bg в началото на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Zdravko
преди 6 години
Надявам се, че съм си взела съответните поуки и новите лица ще бъдат приети"Вярно си е взела поуки, сега след като и ги наредиха ще ги подкрепят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 6 години
До тук с големите приказки, колко милеели да развият капиталовия пазар. Отхвърлиха кандидатурите на експертите в областта и вместо тях ще сложат чиновници. Колко типично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vale1
преди 6 години
Ай ,Ай ,Ай ! ( VII - прочетено от трибуната на НС като Ви Ай Ай : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още