IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Пенев: Следващите месеци ще са сериозен тест за БФБ

Освен първичното публично предлагане на акции на "Градус", две публични компании също обявиха намерения за набиране на капитал през борсата

20:21 | 22.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"През идните месеци ще видим сериозен тест за българския фондов пазар", казва Ивайло Пенев, CFA, член на СД на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт", в своя месечен коментар за инвеститорите във фондовете на управляващото дружество.

"Освен първичното публично предлагане на акции на "Градус", две публични компании също обявиха намерения за набиране на капитал през борсата, а сумите са солидни за нашия пазар и адекватни за чужди инвеститори. Високите кешови наличности и очакванията известна част от дивидентите за финансовата 2017 г. да бъдат платени преди тези предлагания са условия за интерес“, посочва експертът.

Като важно условие за успех Пенев отбелязва, че мениджърите на емисиите следва да предложат атрактивни цени. „Всичко това може да даде хубав тласък на родния капиталов пазар, на фона на оптимистичните очаквания на икономистите за ръста на България през идните 2 години“,прогнозира той.

Волатилността на възникващите пазари ще привлече рискови инвеститори.

„През месец май трябва да мислим и за сезонните фактори“, съветва Пенев. Той отбелязва, че летните месеци традиционно са слаби и ако не видим ръстове на водещите световни индекси, това може да е сигнал, че корекцията ще продължи до есента.

Експертът добавя още, че силата на долара трябва да се наблюдава, тъй като обикновено това има негативен ефект върху възникващите пазари, които традиционно се финансират с дълг в щатската валута, който се обслужва с приходи на местна. „Някои от любимците на инвеститорите като Индонезия и Турция получиха лек шамар през последните седмици.

Предстои да видим дали ще има пренасяне на негативните настроения към останалите възникващи пазари. Всичко това ще създаде и възможности за влизане за инвеститорите с налични средства и по-висока склонност към толериране на волатилност“, обясни финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още