IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експат: Индексният фонд ребалансира бързо портфейла си

Да се очаква да се спечели от индексния фонд е да се очаква да се спечели от покачването на индекса, се казва в позиция на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

15:03 | 18.09.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Преди да бъде създаден борсово търгуваният фонд върху SOFIX, много участници на пазара щяха да кажат, че българският пазар е много неликвиден, че е невъзможно да се купят или продадат големи количества акции от която и да е позиция, без значително да се промени пазарната цена. Точно затова в правилата на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е заложен сравнително дългият 6-месечен срок за влизане в съответните лимити, се казва в позиция на фонда, изпратена до Investor.bg.

„През септември 2017 г. опитът ни показва, че се нуждаем от няколко дни, за да ребалансираме портфейла на фонда след промяна в индекса. След обявяването на промените в индекса този месец, фондът можеше да купува от новите позиции най-рано на 14 септември. Към днешна дата (18 септември) голяма част от работата е свършена, като Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF продаде 100% от акциите на компаниите, които излизат от SOFIX, и купи немалко от необходимите нови акции за оформяне на променения състав. Считаме, че успяхме да направим тези движения на изгодни цени спрямо изтъргувания обем“, се казва в позицията на фонда.

Според мениджърите е некоректно да се твърди, че индексният фонд върху SOFIX търпи „тежки загуби“ от покупките и продажбите във връзка с ребалансирането на фонда, защото той не заема активни позиции по желание. „Той не купува дадена акция, защото се надява цената ѝ да се покачи, а за да репликира максимално добре индекса, който следва по мандат“. 

Коректният анализ според Експат е да се търси обратната логика – ако към дадена акция няма интерес, цената и оборотите ѝ падат, и тя изпада от индекса. Продажбата от страна на фонда е само пасивно следствие на този намалял интерес от страна на пазарните участници. Логично е акциите, които отпадат от индекса заради по-малък интерес, да излизат на значително по-ниска цена. Информацията за новата структура на индекса е публична и пазарните участници взимат своите инвестиционни решения много преди борсово търгуваният фонд да може да предприеме действия за ребалансиране на портфейла. Т.е. информацията за състава на индекса е вече инкорпорирана в цените на отделните акции.

По същия начин не може да се твърди, че фондът губи, защото днес му се налага да купи акции, чиито цени са се качвали през последните няколко месеца или години. Тъкмо обратното – тези компании са станали по-интересни във времето, оборотите и цените им са покачили и затова са намерили място в индекса. А Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF ги купува като пасивно следствие, защото мандатът му е да следва SOFIX, независимо на какви нива акциите влизат в него. По същия начин редица други компании от индекса са покачили цената си, в резултат на което целият индекс, както и борсово търгуваният фонд са нагоре с няколко десетки проценти.

Правилният начин да се измери ефективността на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF като пасивен фонд за репликиране на основния борсов индекс на БФБ – София е, като се сравнява движението на индекса с движението на нетната стойност на активите на дял на фонда. В началото на юни 2017 г. бяха приети промени в Правилата на фонда, с които отпаднаха ограниченията за концентрация на позициите и които позволиха ETF-ът да следва по-близко референтния индекс. Оттогава досега фондът репликира SOFIX отлично, както се вижда на графиката:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Батя
преди 6 години
Много добър коментар от Експат!А че завистниците и критикари в България с лопата да ги ринеш, си го знаем. Предприемчивите и находчиви хора успяват въпреки тях!Смело напред и нагоре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Toranaga
преди 6 години
Уважаеми Г-н Василев,тази вечер имам среща с един фонд менажер - ще му споделя вашите геройства на БФБ !!! Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Ferry
преди 6 години
добавете в коментара си, че бързото ви ребалансиране е следствие на ДОГОВОРЕНИ СДЕЛКИ на официален пазар!!!да стане на всички ясно, че ИП-тата манипулират заедно с вас и за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още