IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 млн. туристи са посетили България за първите седем месеца на годината

Страната трябва да търси нови пазари, смятат в туристическия бранш

15:15 | 24.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

5 млн. туристи са потетили България в периода между януари и юли 2017 година, сочат данни на Министерството на туризма, цитирани от БНТ. Преди окончателно да бъде закрит сезонът, черноморските курорти започнаха да обобщават резултатите.

По Южното Черноморие туристите записват ръст от 2,7% през летните месеци (от май до август), посочват от Регионалната туристическа камара. На север ръстът е по-голям - около 7%, сочат данните на местните хотелиери.

От туристическата камара в Бургас посочват, че има и спад от традиционните пазари. От Русия например през това лято са дошли 285 хил. туристи, докато през миналата година броят им е бил 320 хил. Това е намаление от почти 18 на сто, изчисляват в бранша.

Проблемите за цялото крайбрежие са общи - чистотата, шумът и липсата на кадри, обобщават от БНТ. "Там, където успяхме да решим въпроса, го решихме с помощта на студенти от Украйна. Няма алтернатива. Категорично, няма алтернатива - нашите деца заминават, те са на Терминал 2", коментира хотелиерът Атанас Карагеоргиев пред националната телевизия.

Според председателя на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Паврилн Косев България тепърва ще се сблъсква с проблема за персонала по Черноморието.

От бранша посочват, че като цяло основните точки, в които да се съсредоточи туризмът, са редът и спокойствието в курортите, подготвени кадри и облекчаване на визовия режим. Страната трябва да се обърне и към нови пазари, смятат още хотелиерите.

В района на Варна всъщност вече отчитат "екзотични" за курортите ни туристи - от Южна Корея, Япония и Индия. Повече са и англичаните, гърците, чехите и поляците. Всеки гост е оставил средно около 48 евро за нощувка във Варна. В "Златни пясъци" туристите са харчили средно по 86 евро през този сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
forexboy
преди 6 години
Грозни жени няма! Имам некачествен и в недостиг алкохол, който ги решава тези проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Ivel
преди 6 години
Като станат 15 милиона тогава се хвалете и да я смените оная грозната министърка, не стига че грозна ами и проклета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още