IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е пред избор, който ще окаже влияние в цяла Европа

Шансовете Ангела Меркел да спечели четвърти управленски мандат са големи, сочат предварителните проучвания на общественото мнение

08:04 | 24.09.17 г. 3
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Точно 6 часа (7 часа българско време) в Германия отвориха избирателните секции, а германците са пред избор, който може да окаже влияние в цяла Европа.  Предварителните проучвания на общественото мнение показват, че сегашният канцлер Ангела Меркел ще спечели нов мандат начело на страната, но с резултат, който няма да й позволи да управлява самостоятелно.

Какви са вероятните сценарии за бъдещето на най-голямата европейска икономика, анализира CNBC. Според изданието е много малко вероятно да има шокиращи резултати и Ангела Меркел да не спечели нов мандат. Неясно обаче е каква коалиция ще управлява Германия в следващите години.

От данните на агенциите за проучване на общественото мнение втората партия във вота ще бъдат социалдемократите на Мартин Шулц, с които в момента Меркел управлява. Двете партии заедно отново ще имат болшинство в Бундестага и е много вероятно в следващите четири години да няма промяна в статуквото, което в момента управлява страната.

Според предварителните проучвания на третото място излиза антиимигрантската "Алтернатива за Германия", която ще влезе в парламента за първи път. С малко изоставяне от тях пък са "Свободните демократи", които също ще имат свои депутати.

"Свободните демократи" са либерална, насочена към бизнеса партия и са традиционен съюзник на консерваторите на Меркел. Партията настоява за повече икономически реформи, приватизация и свободни пазари,пише CNBC. Шансове да влязат в парламента имат и "Зелените" и Германия може да има нова управленска коалиция, което не би било шок за Германия, коментира изданието.

Вариант е и управление на христиандемократите, заедно със социалдемократите и "Свободните демократи". Това е сценарий с най-малка вероятност, но може да се стигне и до там, в зависимост от вота днес.

Анализаторите посочват, че резултатите за "Алтернатива за Германия" трябва да бъдат следени внимателно - по-добро от очакваното представяне би донесло до сериозен натиск върху бъдещия кабинет на страната.

Според законодателството на Германия парламентът трябва да бъде ситуиран 30 дни след изборния ден. Новото правителство обаче може да бъде сформирано в рамките на 100 дни.

Германците ще гласуват за избор 598 депутати в Бундестага, а резултатите от техния избор ще станат ясни по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Я налей и на мене от твоето... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
"Двете партии заедно отново ще имат болшинство в Бундестага и е много вероятно в следващите четири години да няма промяна в статуквото, което в момента управлява страната."Е , то нали затуй са всичките усилия ... и вашите / Инвесторовите/ тоже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още