IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постоянният германски канцлер

Aко бъде преизбрана, Меркел ще изравни постижението на своя политически наставник Хелмут Кол, който служи 16 години като канцлер

11:28 | 23.09.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Постоянният германски канцлер

Докато германците се отправят към избирателните секции за парламентарните избори в неделя, те също така ще решат дали настоящият канцлер Ангела Меркел ще бъде още четири години начело на страната. Тя е на власт от 3 мандата, или общо от 12 години, считано от ноември 2005 г., тъй като Германия няма ограничение за срока, в който може да се заема тази позиция.

Ако тя бъде преизбрана (което изглежда по-вероятно, тъй като нейният партиен съюз CDU / CSU е водещ в анкетите с удобна преднина), тя ще достигне постижението на своя политически наставник Хелмут Кол, който служи 16 години като канцлер. През 1990 г. той дори ръководеше германското обединение, припомня сайтът за графично статистическо представяне Statista.com.

Само Ото фон Бисмарк, първият канцлер в Германия, е заемал по-дълго тази длъжност, 19 години без един ден, от 1871 г. до 1890 г. Той ръководи първоначалното обединение на Германия, превръщайки я от съвкупност от разпръснати държави и феодали в националната държава, каквато я познаваме днес.

Infographic: The Steadfast German Chancellor | Statista

Изборите се провеждат по сложна система, съчетаваща прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип. Всеки от 61,5-те милиона избиратели разполага с два гласа, за да избере депутатите в Бундестага (долната камара на парламента), информира AFP. 

Минималният брой на местата в Бундестага трябва да е 598 души. Половината от местата (299) отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5 процента. Другата половина от местата (299) са за кандидати избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50 процента или не.

Но точният брой на депутатите става известен след всеки парламентарен вот. В досегашния Бундестаг имаше общо 613 депутати.

Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която традиционно подкрепя, но за кандидат на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от кандидата на традиционно подкрепяната от него партия. Повечето от германците гласуват различно, а не и в двата случая за една и съща политическа сила, защото те са свикнали да бъдат управлявани от коалиции, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. 

Вторият глас, даден за партийна листа, е от голямо значение. Резултатът на всяка партия във всяка германска провинция, ще определи до голяма степен броят на депутатите, влизащи в крайна сметка в Бундестага, като този брой се определя чрез сложни калкулации. Ако една партия получи например в дадена провинция (или в крайна сметка в национален план) 30 процента от гласовете при пропорционалния вот, то тя ще има право със сигурност на 30 процента от всички отпуснати й места. Ако броят на депутатите, избрани с пряк вот се окаже под този праг от 30 процента, тогава се допълва с кандидати от регионалните листи. Ако обаче броят е по-висок от пропорционалния резултат (което е все по-чест случай за двете най-големи партии - консерваторите и социалдемократите), тези преки допълнителни места остават и увеличават механично общия брой на депутатите в Бундестага. В този случай Конституционният съд наложи ребалансиране на силите под формата на предоставяне на допълнителни места и на други малки партии, за да се запази пропорционалното измерение на вота.

Това в крайна сметка води до набъбване на броя на депутатите в Бундестага и според прогнозите този път той може да достигне 700 депутати. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха.

Избирателната система е такава, че да изключва прекалено малките партии от парламента, отбелязва DPA. Като резултат от това една партия трябва да прехвърли прага от 5 процента от националния вот или да победи в три избирателни окръга. Бариерата от 5 процента не е в сила за партиите, представляващи националните малцинства.

Десетилетия наред германската избирателна система не е произвела абсолютно мнозинство за една партия. Страната няма традициите да съставя правителства на малцинството, така че следващото правителство ще е неизбежно коалиция, отбелязва AP. Изборният ден утре започва в 8 ч. сутринта местно време и приключва в 18 ч. вечерта местно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 6 години
Студио, чети повече, баце.ДА ТИ КАЖЕМ ОТКЪДЕ ИДВА ИДЕЯТА НА ХИЛЯДОЛЕТНИА РАЙХ, ИСКАШ ЛИ?М, не, не е от Хитлер! БИОНИКАТА изчислила, че ако се почне от днес /1933-та година/ за 600 години ше се постигне съвършено чиста арийска раса, без примеси. И се почва: красификациа, мелази,***, забрана за размножаване на неподходящите......или грижа от държавата за секи плод на член от сс. Та, изчислениата на биониката за времето на естествен подбор + даденото време от нацистите за ПЪЛНОТО РАЗВИТИЕ НА ЧИСТАТА АРИЙСКА РАСА са дали числото 1000 години. Хитлер казва: "Ще останем на власт поне 1000 години и незнаем какво ще бъде после". Обаче, не е имал предвид, че ше е канцлер 1000 годоно, а че нема да има кой да спре порцесъ на пречистване и развитие на арийската раса за това враме..........И ТЕ ТИ ГО ТЕ, ДНЕС, МЕРКЕЛ! ВИЛКОМЕН БЕ! гоуема историческа шегичкас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Еми да, колкото и да е несъвършена Хамериката, там президент може да си само два мандата - толкоз !! Разбрали са хората, че повече от това е преяждане с власт, което никога, ама абсолютно никога не е водило до добър край....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
https://***.youtube.com/watch?v=8vkbcO4KBwEСара Вагенкнехт о Меркель и неолиберальном дерьме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Е , всяка партокрация си има край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Вечния канцлер днес може да се превърне във вечният затворник утре, никога не си позволявайте подобни квалификации понеже в политиката всичко е възможно. И Хитлер си е мислел за 1000 годишния райх и за това как той ще е вечен канцлер, но всички знаем как свърши това. Вечните канцлери обикновено самоубиват в своята резиденция в Берлин докато всички останали ги преследват да им вземат главата срещу обещаната награда. Едни само 15% за инстинската опозиция са достатъчни за да създадат крайно-нестабилно управление, което са събори европейския съюз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
mrynmryn
преди 6 години
Тя че е била успешна, спор няма, но по тая логика един тук (и той уж премиер човека) го дъвчем вече 10+ години. Но това не го прави успешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 6 години
Графиката е показателна. По време на Меркел - трима президенти във Франсе, трима у САЩ, четирима премиери у УК...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още