IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът на чуждестранни купувачи към луксозни имоти в България се засилва

Продажбите във високия сегмент от пазара нарастват с 21%, цените остават стабилни, отчитат от Unique Estates

17:54 | 21.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Unique Estates</em></p>

Снимка: Unique Estates

Интересът на чуждестранни купувачи към луксозни имоти в България се засилва. Това коментира Крис Дийц, вицепрезидент Глобални операции в Luxury Portfolio – най-голямата платформа за луксозни имоти в света, по време на представянето на Global Luxury Report, което се състоя днес в София.

Ексклузивен партьор за България на Luxury Portfolio е агенцията за имоти Unique Estates.

Дийц изтъкна като причина за интереса към луксозния сегмент то пазара на имоти в страната ни стабилната икономика и отчетения ръст в сектора.

Редица българи също се насочват към международния пазар, където търсят своето ваканционно жилище или изгодна покупка, посочи той.

Пазарът на луксозни имоти в България отчита среден ръст от 21% на продажбите и 4% на наемите за периода януари – септември 2017 г., както и изключително активен летен сезон за запитвания и сделки, показват данните на Unique Estates.

Времето за взимане на решение за покупка се е скъсило наполовина от началото на годината, като срокът за продажба на един имот на пазарна стойност е между 1 и 3 месеца, посочва управляващият партньор на агенцията Весела Илиева.

„Цените остават стабилни заради ограниченото предлагане на качествени имоти, което поставя продавачите в силна позиция. Пазарът е в очакване на предстоящи нови проекти към средата на 2018 г., съобразени с критериите на съвременния купувач“, коментира тя.

Купувачите най-често търсят къщи с модерна архитектура в затворени комплекси, пентхаус апартаменти с площ над 400 кв.м, луксозни сгради с високи тавани и просторна, красива гледка.

На пазара се търсят и т.нар. „трофейни имоти“ – емблематични жилища на много високи цени, както и самостоятелни къщи с големи дворове, показват още данните на агенцията.

Регистрираните купувачи се увеличават с 10% спрямо първите девет месеца на 2016 г., отчита още компанията. Продължават да се увеличават и сделките с инвестиционна цел, като достигат 36% от всички реализирани сделки за периода. 

Вижте коментар на Крис Дийц и Стефани Пфефър във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nix
преди 6 години
Така ли се засилва интереса на чужденците:Цените на имотите в Банско падат - http://***.investor.bg/bylgariia/451...-padat-246368/ (и то с 50 - 60%) Чуждите инвестиции в България за първото полугодие се свиха почти наполовина - http://***.investor.bg/biudjet-i-fin...lovina-245041/ - Още по-силен спад се наблюдава при чуждестранните вложения в недвижими имоти у нас - с 93%, показват данните на БНБПазарът на имоти започва да боксува в цялата държава - http://***.investor.bg/analizi/113/a...ugodie-242892/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още