IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Учудваща е съпротивата в Европа срещу търговските споразумения

Днес влезе в сила временното споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада

15:02 | 21.09.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумението за свободна търговия с Канада ще даде резултати в сферата на заетостта и търговския обмен, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския икономически и социален комитет в Брюксел, цитиран от AFP.

Юнкер определи като учудваща съпротивата в Европа срещу търговските споразумения като цяло, отбелязва БТА. Той допълни, че не е безразличен към съпротивата и се вслушва в онези, които правят анализ, макар почти напълно погрешен. 

Пред протекционистките тенденции в Съединените щати след идването на власт на Доналд Тръмп и определяната като нелоялна конкуренция на Китай на световния пазар, ЕС и Канада са знаменосци на свободна и равнопоставена търговия, основаваща се на общи ценности, чиито правила те искат сами да определят, отбеляза председателят на ЕК.

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада - Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA), днес влиза в сила предварително, докато бъде ратифицирано от парламентите на всички членки на ЕС.

Още от днес по силата на споразумението отпадат митата за 98 процента от стоките, търгувани между двете зони, а някои услуги се отварят за конкуренция. То позволява и признаването на 143 европейски продукта с географски означения в Канада, а в замяна канадските селскостопански стоки получават по-широк достъп до европейския пазар.

До този момент текстът е ратифициран от шест страни - Латвия, Дания, Испания, Хърватия, Малта и Португалия, която гласува вчера. Ако дори само една страна каже "не", споразумението престава да се прилага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
НЕВЕРОЯТНА НАГЛОСТ! Влезнало в сила "ПРЕДВАРИТЕЛНО" още преди да е гласувано и одобрено!ТОЗИ Е ЗАВЪРШЕН ПРЕСТЪПНИК водещ Европа към разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Кой изобщо отразява това пиянде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още